Nagrada za Anela Čola za “Misiju uspon”

Film „Misija uspon“ čiji je autor mladi Goraždanin Anel Čolo, nagrađen na 4. Viva film festivalu.

Sa 4. Viva film festivala koji je okončan proteklog vikenda nagrada je stigla i u Goražde. Kratki film  „Misija uspon“ čiji je autor Anel Čolo, proglašen je među tri najbolja u kategoriji turističkog filma.

Film „ Misija uspon“ osvojio je priznanje srebrna klapa. Prvu nagradu u ovoj kategoriji osvojio je film „Otkrij Imotski“ Ivana Čolića i Marka Kovačevića, dok je bronzana za film „ Razgovor s prošlošću“ otišla u ruke Teodore Prassa iz Grčke. Inače, u okviru ovogodišnjeg Viva film festivala u 12 gradova u BIH, iz oblasti ekologije, religije, turizma i omladinskog filma, prikazano je 119 filmova iz 85 država svijeta.
Čolo ističe da, s obzirom na konkurenciju, nagradu nije očekivao.  Podsjeća da je film „Misija uspon“ nastao prošle godine na lokacijama Rude Glave i Jahorinskog Kleka, u vrijeme održavanja internacionalnog kursa alpinizma koji je okupio 11 učesnika iz regiona, Evrope i SAD-a.

Film “Misija uspon koji je nastavak ranije ekranizirane Misije Klek i priznanje koje je stiglo mladom autoru još je jedna potvrda da Goražde ima šta ponuditi ali da treba prezentovati na pravi način. Doprinos promociji neiskorištenih turističkih potencijala s posebnim akcentom na alpinizam,  mladi Goraždanin kako kaže planira dati i u narednom periodu kroz snimanja na istim isli sličnim lokacijama u ovom dijelu BiH.