Dan knjige u porti crkve u Novom Goraždu: Žene u bh. književnosti ostavile su snažan pečat

 

U porti crkve „Svetog Đorđa“ u Novom Goraždu održan je Dan knjige pod nazivom „Žena u književnosti. Organizator je međureligidjsko vijeće Bosne i Hercegovine a ovo je već drugi put kako se organizira jedva ovakva manifestacija.

Tema ovogodišnjeg dana knjige u porti crkve u Novom Goraždu  bila je „Ženska književnost i pismo“. Nemjerljiv je doprinos žena u bosanskohercegovačkoj književnosti od kojih se posebno izdvajaju djela Skake Skenderove, Marije Jurić Zagorski, Nasihe Kapidžić Hadžić i Laure Papo Bahorete. Moderatorice Branka Čarapić i Senada Hurić Aleta te učenice te učenice Dalila Riđević, Amna Kazagić, Isidora Janković i Marijana Đurđević govorili su o ovom književnicama, o vremenu u kojem je bilo teško stavarati umjetnička djela jer su žene bile na margini društva, ali ipak da su kroz stoljeća žene u Bosni i Hercegovini imale svoje mjesto i bile prepoznatljive po svom stilu pisanja.

O značaju pisane riječi , duhovnosti koju knjiga razvija kod svakog pojedinca govorio je paroh goraždanski Mihajlo Andrić.

–Prolazeći kroz nepoznat grad, gledajući nepoznata lica vrlo lako je prepoznati ljude koji vole knjigu. Ja to osjećam u duši i bezbroj puta sam procjenjivao ljude po tome a samo rijetko sam znao pogriješiti. Sa ljudima koji vole knjigu, koji vole pisanu riječ lako ćete uspostaviti  komunikaciju, sa tim ljudima teško da možete doći u sukob po bilo kom pitanju ili oblasti. Naprosto ti ljudi imaju dušu –rekao je Mihajlo  Andrić, paroh goraždanski

Višestruka je vrijednost svih aktivnosti koje provodi međureligijski odbor Goražde a cilj je svega uvažvanje drugog i drugačije te ravijanje svijesti o zajedničkom životu i djelovanju…

Cjelokupni događaj upopunili su Amila Obuća i Ajnur Popović učenici Osnovne muzičke škole ”Avdo Smailović” iz Goražda koji su izveli nekoliko kompozicija.