Povodom 18.septembra:Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju u Goraždu odata počast palim braniteljima Goražda

Tradicionalno obilježavanje 18 septembra Dana oslobođenja Goražda,  Dana Bosansko-podrinjskog kantona i grada Goražda počelo je obilskom šehidskog mezrja Kolijevke i partizanskog groblja te polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju,gdje su evocirane uspomene na herojski otpor i odbranu Goražda.

Na današnji dan prije 26 godine, 18. septembra prvi put je oslobođeno Goražde i to okončanjem operacija “Krug” i “Drina” kada su branioci ovog područja postigli najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, oslobodivši više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Goražde je tada nazvano “Gradom heroja”.Himna, cvijeće na spomeniku palim borcima i dužna počast herojima koji su za odbranu ovog dijela BIH dali svoje živote, tradicija je koja se u gradu heroju njeguje već 26 godina, a ovaj datum zlatnim slovima je upisan u historiju Goražda.

Brojne boračke delegacije kao i predstavnici vojnog,civilnog,vjerskog i političkog života položili su cvijeće na centralnom  spomen obilježju kao i na šehidskom i partizanskom groblju Kolijevke.