U Goraždu otvoreni hair česma i šehidska kapija

U Mjesnoj zajednici Goražde III i Ilovači danas su otvoreni hair česma i šehidska kapija. Sredstva za ove projekte obezbjedili su Vlada kantona i grad Goražde a otvaranje je organizovano u sklopu obilježavanja oslobođenja Goražda i dana grada Goražda i BPK.

Hair česma u goraždanskom naselju Luka trajno je sjećanje na ubijene tokom opsade Goražda. Izgradnja je koštala 3.500 maraka, a sredstva je objezbjedilo ministartvo za boračka pitanja.

–Na ovoj lokaciji stradao je veliki broj stanovnika, a samo za jedan dan stradalo je troje djece od neprijateljske granate igrajući se na ovom mjestu. Idejno rješenje je osmislio rahmetli Esad Sudić i sve je urađeno uz minimalna novčana sredstva –kaže Asim Krndžija, mještanin naselja goraždanskog naselja Luka.

Sredstva u budžetu Vlade  Bosansko –podrinjskog katona i grada Goražda obezbjeđena su i za gradnju šehidske kapije na mjesnom mezarju u Ilovači. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na ovoj lokaciji ukopan je veliki broj šehida.

–Ova šehidska kapija znači mnogo. Ovdje je ukopano 16 šehida i konačno ovo mezarje dobija izgled kako su i zaslužili ovi borci. Istina ostalo je još da se uradi i hair česma i ograda ali nadamo se da će se i to desiti –kaže Bahto Ličina, predsjednik Savjeta MZ Ilovača.

Kapije i česme podsjetnici su na sve koji su dali život tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992 do 1995 godine.