Žrtve rata Foče: Neprimjereni predizborni spektakli na mjestima zločina

Udruženje “Žrtava rata Foča 92-95” pozdravlja najavu  puštanja u saobraćaj obnovljenog mosta na rijeci Drini, poznatog kao Most Princa Karla, ali izražava protest zbog načina obilježavanja tog događaja.

U saopćenju ovog Udruženja se navodi kako je najavljeno da će, u svrhu svoje predizborne kampanje događaju prisutvovati i predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS-a te da program predviđa “veliko narodno veselje”, što doživljavaju kao provokaciju Bošnjaka Foče i postupak protiv povratka i suživota.

– Veliki most željezne konstrukcije na rijeci Drini, kroz tužnu istoriju ovog kraja, poznat je kao jedno od najvećih stratišta Bošnjaka, kako u vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i u vrijeme ratnih zbivanja od 1992. do 1995. godine. U knjigama akademika-istoričara Vladimira Dedijera objavljeni su podaci za oko 8.000 žrtava četničkog orgijanja u Foči 1942. godine, od kojih je najveći broj ubijen upravo na tom mostu. Most se nalazi u neposrednoj blizini objekta zloglasnog Kazneno-popravnog doma u kojem se u periodu od 1992. do 1994. godine bili zatočeni stanovnici Foče nesrpske nacionalnosti i da su, a o čemu svjedoče i presude Haškog tribunala za ratne zločine, na stotine njih na tom mostu mučki ubijeni. Mnogi od njih i danas, nakon četvrt vijeka, vode se kao nestali, a što služi kao dokaz o zataškavanju i prikrivanju zločina u našem gradu – navode iz Udruženja.

Podsjećaju da na mostu, ni u njegovoj blizini, mada su to tražili od nadležnih općinskih organa, nema obilježja koje bi podsjećalo na ove zločine.

– Od zvaničnika općinske administracije očekujemo razumijevanje i podršku, kako u nastojanjima da pronađemo naše nestale, tako i da se poštuju nevine žrtva ubijene na Mostu Princa Karla, te dostojno i dostojanstveno budu obilježena sva ta mjesta patnje i stradanja Bošnjaka Foče. Tražimo saglasnost da na lokaciji platoa neposredno prije mosta (na strani sa koje se nalazi i KP dom) bude sagrađeno centralno spomen-obilježje kao spomen na sve stradale nevine žrtve Foče u periodu od 1992. do 1995. godine. Smatrajući apsolutno neprimjerenim predizborne spektakle i narodna veselja na mjestima izuzetno velikih i teških dokazanih ratnih zločina, izražavamo razočarenje ovom Odlukom općinskih vlasti Foče – navodi se u saopćenju Udruženja “Žrtava rata Foče 92-95”.

Puštanje u saobraćaj obnovljenog mosta na rijeci Drini, poznatog kao Most Princa Karla, bit će upriličeno u četvrtak, 20. septembra.

(FENA)