London: Izbor FIFA-e za najboljeg fudbalera

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) večeras će na ceremoniji u londonskom Royal Festival Hallu objaviti imena dobitnika nagrada za najbolje fudbalere godine FIFA The Best. Kandidati za prestižnu Zlatnu loptu su Luka Modrić, Mohamed Salah i Kristijano (Cristiano) Ronaldo.

FIFA-ina nagrada, koja od 2016. nosi naziv “FIFA The Best”, dodjeljuje se najboljem fudbaleru i fudbalerki godine, a bit će proglašen i najbolji golman, najbolji trener i trenerica, najljepši gol, najbolja ekipa sezone, kao i nagrade za fair-play i nagrada za navijače.

Kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić je proglašen za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, dok je prošlog mjeseca izabran i za najboljeg fudbalera prošle sezone u izboru Evropskog fudbalskog saveza (UEFA).

Njegovi konkurenti u izboru za najboljeg igrača na svijetu su nekadašnji saigrač iz madridskog Reala i novi igrač Juventusa, Portugalac Kristijano Ronaldo i fudbaler Liverpula (Liverpool) Egipćanin Mohamed Salah.

Ovaj trojac je obilježio proteklu sezonu u svjetskom fudbalu, Modrić je sa Hrvatskom postao viceprvak svijeta i osvajač Lige prvaka sa Realom, Ronaldo je, također u dresu Reala, podigao trofej najboljeg kluba u Evropi i bio najbolji strijelac elitnog klupskog takmičenja, dok je Salah predvodio ekipu Liverpula do finala Lige prvaka u kojem su poraženi od madridskog kluba.

Iz Juventusa su sinoć saopštili da Kristijano Ronaldo neće prisustvovati dodjeli nagrada na svečanosti u Londonu, što za mnoge predstavlja potvrdu da će nagradu za najboljeg fudbalera dobiti Luka Modrić.

“Niko iz Juventusa neće prisustvovati jer je prekratko vrijeme od našeg večerašnjeg povratka u Torino te utakmica u srijedu i iduću subotu. Juventus je zahvalan na pozivu, ali se ne može odazvati”, rekla je glasnogovornica Juventusa Enrica Tarchi.

Prvi put poslije 12 godina među trojicom kandidata za osvajanje Zlatne lopte nema petorostrukog osvajača ove nagrade, Argentinca Lionela Mesija (Messi).

U konkurenciji za najboljeg trenera na svijetu su selektor Hrvatske Zlatko Dalić te dvojica Francuza, selektor svjetskih prvaka Didije Dešam (Didier Deschamps) i bivši trofejni trener Reala iz Madrida Zinedin Zidan (Zinedine Zidane).

Ceremoniju dodjele FIFA-inih nagrada u Londonu gledajte u direktnom prijenosu na BHT HD i na portalu bhrt.ba u 20:30 sati.

FENA