Na AJB DOC premijerno prikazan dokumentarac o ozloglašenom zločincu Arkanu

Dokumentarni film francuskog reditelja Jeromea Pierrata govori o najozloglašenijem ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu, osnivaču i komandantu Srpske dobrovoljačke garde (SDG) koja je počinila najsvirepije zločine u Hrvatskoj i BiH.

Premijera ovog dokumentarca izazvala je ogroman interes medija i publike. Sala 5 Cinema CItyja bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati film pa se tražila karta i stolica više, a mnogi su film odgledali na nogama. Nakon projekcije filma uslijedio je gromoglasan aplauz.

Iako je riječ o ratnom zločincu, Arkana i njegovu paravojnu jedinicu “Arkanovi tigrovi” u Srbiji uglavnom smatraju herojima.

“Ovi muškarci, koji su se ‘udružili u odbrani srpskog naroda’ i ponosno se borili u zloglasnoj paravojnoj jedinici ‘Arkanovi tigrovi’, nikada nisu prihvatili da su uradili nešto loše. Šta se, u međuvremenu, s njima dogodilo? Mnogi su se pridružili srpskoj mafiji, trgovali drogom, ženama i oružjem u Evropi. U godinama sankcija nakon rata, ova mafija ponudila je načine za izbjegavanje ekonomske katastrofe. Ostali članovi ‘Tigrova’ bili su angažovani u državnim sigurnosnim snagama, odakle je jedan od njih izvršio atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Drugi su ostali kod kuće, prisjećajući se prošle ‘slave’ i pripremajući se za sljedeći put kada budu trebali ‘braniti domovinu’. Dobili smo ekskluzivan pristup jednoj od najkontroverznijih milicija u savremenoj evropskoj historiji”, navedeno je u opisu ovog dokumentarnog filma.

Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine, nešto poslije 17 sati, u beogradskom hotelu “Interkontinental”. Ubice su uhapšene, ali nalogodavci nikada nisu otkriveni. Protiv njega je Haški tribunal podigao optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali nikada nije dočekao da se pojavi pred Haškim sudom. Špekulisalo se da je on mogao biti jedan od ključnih svjedoka protiv Slobodana Miloševića.

Film Arkanovo naslijeđe, između ostalog, govori o organizovanom kriminalu i krijumčarenju oružjem.

klix