Zbog ogromnog interesa film o ozloglašenom zločincu Arkanu ponovo na AJB DOC-u

Priča je to o najozloglašenijem ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu, osnivaču i komandantu Srpske dobrovoljačke garde (SDG) koja je počinila najsvirepije zločine u Hrvatskoj i BiH, ali i njegovom naslijeđu – organizovanom kriminalu, reketarenju i krijumčarenju oružja.

Premijera ovog dokumentarca izazvala je ogroman interes medija i publike. Sala 5 Cinema Cityja bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati film pa se tražila karta i stolica više, a mnogi su film odgledali na nogama. Nakon projekcije filma uslijedio je gromoglasan aplauz
U svojoj zemlji oni su ratni heroji, ali ih u ostatku svijeta smatraju ratnim zločincima. Ovi muškarci, koji su se udružili ‘u odbrani srpskog naroda’ i ponosno se borili u zloglasnoj paravojnoj jedinici ‘Arkanovi tigrovi’, nikada nisu prihvatili da su uradili nešto loše. Šta se u međuvremenu s njima dogodilo? Mnogi su se pridružili srpskoj mafiji, trgovali drogom, ženama i oružjem u Evropi. U godinama sankcija nakon rata, ova mafija ponudila je načine za izbjegavanje ekonomske katastrofe. Ostali članovi ‘Tigrova’ bili su angažovani u državnim sigurnosnim snagama, odakle je jedan od njih izvršio atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Drugi su ostali kod kuće, prisjećajući se prošle ‘slave’ i pripremajući se za sljedeći put kada budu trebali ‘braniti domovinu’. Dobili smo ekskluzivan pristup jednoj od najkontroverznijih milicija u savremenoj evropskoj historiji”, navedeno je u opisu ovog dokumentarnog filma.

Podsjećamo, Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine nešto poslije 17 sati, u beogradskom hotelu Interkontinental. Ubice su uhapšene, ali nalogodavci nikada nisu otkriveni. Protiv njega je Haški tribunal podigao optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali nikada nije dočekao da se pojavi pred Haškim sudom. Špekulisalo se da je on mogao biti jedan od ključnih svjedoka protiv Slobodana Miloševića.

Projekcija filma bit će održana u Multiplexu Cinema City.