Luka Modrić najbolji fudbaler svijeta u prethodnoj godini

Fudbaler Real Madrida i reprezentativac Hrvatske Luka Modrić proglašen je  za najboljeg igrača svijeta u prethodnoj godini u izboru Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

On je na ceremoniji u Londonu pobijedio u konkurenciji Mohameda Salaha i Kristijana Ronalda. Njemu je ovo prva nagrada za najboljeg igrača svijeta.

Modrić je osvajanjem ovog priznanja prekinuo desetogodišnju dominaciju Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

Modrić je prethodne sezone s Real Madridom osvojio treću uzastopnu titulu u Ligi šampiona, dok je nacionalni tim predvodio do finala na Svjetskom prvenstvu u kom su poraženi od Francuske.

Hrvatski reprezentativac je prethodne sezone odigrao 43 utakmice za Real i postigao dva gola, dok je u nacionalnom dresu nastupio 12 puta i postigao tri pogotka.

Za najbolju fudbalerku godine proglašena je Marta, reprezentativka Brazila i Orlando Prajda.

U najboljem timu godine su golman David de Hea, defanzivci Danijel Alves, Rafael Varan, Serhio Ramos i Marselo, vezisti Luka Modrić, Ngolo Kante i napadači Eden Azar, Lionel Mesi, Kilijan Mbape i Kristijano Ronaldo.

Nagrada “Ferenc Puškaš” za najbolji gol u prethodnoj godini djelo je Mohameda Salaha na utakmici protiv Evertona u engleskoj Premijer ligi.

Selektor Francuske Didije Dešam izabran je za najboljeg trenera u prethodnoj godini, pošto je s reprezentacijom osvojio ovogodišnji Mundijal u Rusiji, a Rejnold Pedros je sa ženskim fudbalskim klubom Lion osvojio titulu prvaka Evrope, pa mu je pripala nagrada za ženskog trenera.

Reprezentativac Belgije i od skora član Real Madrida Tibo Kurtoa izabran je za najboljeg golmana u prethodnoj godini.

Nagrada za najbolje navijače pripala je navijačima Perua, koji su u velikom broju doputovali na Mundijal u Rusiju, na kom je njihova reprezentacija učestvovala prvi put posijle 36 godina.

Nagradu za fer-plej pripala je Lenartu Taju, sada fudbaleru Bujukšehira, a prethodne sezone je igrao za Venlo.

bhrt.ba