GRANICE SU NEGDJE DRUGDJE

Mladi iz osam lokalnih zajednica iz BiH, tokom druženja u Goraždu, kroz projekat Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, Zenica i Trebinje poručili -GRANICE SU NEGDJE DRUGDJE!

Vidjeli smo ih kako se pozdravljaju sa iskrenim, širokom osmjesima, radosni što su zajedno. Čuli smo kako razgovaraju o različitostima, o bogatstvu koje baš te različitosti i sličnosti među ljudima nose u sebi. Razgovaraju sa argumentima, mirno, sa blagošću koja oduševljeva…

Mladi iz osam lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, u Goraždu i Novom Goraždu, bili su dva dana skupa nastavljajući ranije uspostavljena prijateljstva izgrađena kroz druženja u okviru projekta koji se realizuje zahvaljujući djelovanju Međureligijskog vijeća u BiH , odnosno, ovaj put, Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, Zenica i Trebinje.

U Goraždu su učestvovali u nekoliko radionica kroz koje su učili o vlastitim i vrijednostima njihovih vršnjaka, te o značaju i vještinama dijaloga koji doprinosi izgradnji povjerenja i trajnog mira u Bosni i Hercegovini. Kao kruna prvog dana susreta bila je predstava u okviru forum teatra u kojoj su djevojke i mladići pozorišnim riječnikom govorili o besmislu svake vrste nasilja i sukoba.
Posebno atraktivan dio progama tokom boravka u Goraždu bio je kros ili atletska utrka za učesnike ovog susreta. Na relaciji od pravoslavne crkve Sveti Đorđe u Novom Goraždu do Kajserija džamije u Goraždu trčalo je 45 djevojaka i mladića. U konkurenciji muškaraca dionicu dugu 3,6 km najbrže je pretrčao Emir Hastor a među djevojkama prvo je mjesto osvojila Indira Faković. Za šest najuspješnijih učesnika krosa nagrade je uručio Mihajlo Andrić, paroh goraždanski.

Potom zajednički snimak i pozdravi. Do novog susreta prijatelja, mladih ljudi koji sa njihovom iskrenošću u namjerama i osmjesima koji brišu sve granice i predrasude, svakako jesu nada Bosne i Hercegovine.