NOĆ ISTRAŽIVAČA U GRADU NA DRINI

Goražde među 300 gradova u Evropi u manifestaciji koja promoviše nauku

Zanimljivo, veselo, razigrano, inovativno, bilo je u večeri i noći 28. septembra u prostoru Zavičajnog muzeja u Goraždu. I u grad na Drini stigla je još jedna Evropska noć istraživača, događaj koji slavi nauku, istraživački rad, inovacije i pruža priliku svim radoznalcima da u jednoj noći upoznaju naučnike, istraže nešto sami i prije svega, stvore nešto svojim rukama, zabave se!

Goražde je slavilo nauku zajedno sa preko 300 evropskih gradova, a u Bosni i Herecegovini ova grad se pridružio Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini. Tuzli, Zenici, Konjicu, Brčkom i Trebinju.
Sloganom “Let’s STEAM! Kreirajmo nove prilike zajedno!” promovisani su kreativnost u nauci i inovativan pristup u obrazovanju, skraćeno nazvan STEAM.

Najradosniji su bili najmlađi

U lijepom prostoru Zavičajnog muzeja, u goraždanskom Centru za kulturu najradosniji su bili najmlađi, djevojčice i dječaci predškolskog i školskog uzrasta. Uz pomoć mentora – volontera crtali su i kreirali svoj suvenir, družili se, veselili, sticali nove vještine, ulazeći na njihov način u beskrajni svijet nauke i stvaralaštva.

Uz njih, učili su i njihovi mladi sugrađani, djevojke i mladići u posebno kreiranoj muzičkoj radionici koju su vodili volonteri iz goraždanske škole roka( Rock School). U ovoj lijepoj noći istraživača u Goraždu su realizovani i taetar u muzeju i posjeta muzejskoj zbirci.

-Sretni smo što je Goražde treći put počastvovano učešćem u ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Svakako je posebno važno što su tu najmlađi kojima i na ovaj način otvaramo mogućnosti da pokažu njihovu kreativnost. Inače, Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život – rekao je ovom prilikom Adi Džemidžić, kustos goraždanskog muzeja i koordinator Noći istraživača u Goraždu.

„Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

Novina Glas Gorazda