Mladi planinari iz Sarajeva kampovali na Rudoj Glavi

Planinarsko sportsko društvo “Zlatni ljiljan” iz Sarajeva već drugu godinu organizuje školu planinarenja za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije općine Novi Grad. Ovog vikenda više od 100 učenika bilo je u posjeti lokalitetu Rude Glave na području BPK Goražde, a  kampovanje je organizirano u neposrednoj blizini planinarskog doma “Nedim Pilav Jogi” na Rudoj glavi.

“Danas je na Rudu glavu došlo 112 djece, učenika, sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvog razreda srednje škole, njihovi mentori  i članovi PSD “Zlatni Ljiljan”. Škola je organizovana uz podršku općine Novi Grad. Djeca uživaju u planinskom zraku i prelijepom prirodnom ambijentu”, kaže Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog društva Maglić iz Goražda.

Lokalitet Rude Glave je na 1488 metara nadmorske visine, a za mlade planinare organizovana je lahka planinarska tura na Borovac koji je na 1750 metara nadmorske visine te srednje teška tura na Jahorinski Klek.

Kako ističe Šovšić mladi planinari kampovaće u vlastitim šatorima ispred doma na mjestu pripremljenom za kampiranje. U školi planinarenja uče o snalaženju i ponašanju u prirodi i planini od iskusnih planinara.

Inače, ovaj lokalitet je već prepoznatljiv i veoma atraktivan.