Memorandum o saradnji u oblasti kulture potpisalo 10 ustanova iz BiH i regij

Kako bi unaprijedila razvoj kulturne saradnje Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo danas je potpisala Memorandum o saradnji sa deset ustanova kulture iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije. Memorandum je potpisan sa Udrugom “Porporela” iz Dubrovnika, Kulturnim centrom Šabac, JU Kulturni centar Bihać, JU Bosanski kulturni centar Živinice, JU Centar za kulturu Općine Travnik, JU Centar za kulturu Mostar, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, JU Kulturno sportski centar Bugojno, ustanovom Narodni Univerzitet Konjic i JU Centar za kulturu Goražde.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji je gostima poželio dobrodošlicu te kazao da je Memorandum prvi korak ka umrežavanju centara kulture u BiH i državama regije. Izrazio je nadu da će razmjena ideja i iskustava uroditi većim projektima, a zajednička saradnja polučiti i stvaranju mreže gradova koji će se priključiti projektu čiji je cilj regionalno uvezivanje centara za kulturu. Kako je danas istaknuto, ovakav vid saradnje omogućit će razmjenu produkcija tokom godine, učestvovanje na manifestacijama i festivalima koje budu organizovale ustanove, posjete učenika i studenata manifestacijama i izletima i drugo.

Također, bit će ostvarena bolja saradnja u podnošenju zajedničkih projekata prema domaćim i međunarodnim institucijama i fondovima, organizaciji zajedničkih kulturno-umjetničkih manifestacija, učestvovanje na seminarima i skupovima iz oblasti kulture… Gosti iz BiH, Srbije i Hrvatske izrazili su zadovoljstvo potpisanim Memorandumom, sa nadom da će se i drugi centri kulture priključiti tom dokumentu. Nakon potpisanog Memoranduma, gosti Općine Centar i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo danas će imati priliku obići ljepote Sarajeva. (FENA) M.L.