Održan štrajk upozorenja u srednjim školama na području BPK Goražde

Štrajk upozorenja održan je danas u svim srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde.

Kako navode u  Kantonalnom odboru Sindikata srednjeg obrazovanja BPK-a,  razlog je neusvajanje usaglašene Instrukcije o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenike srednjih škola, od strane Vlade BPK Goražde.

„ Pod pritiskom članova sindikata srednjeg obrazovanja bili smo prinuđeni jučer donijeti odluku o održavanju štrajka upozorenja u vremenu od 13.15 do 14 sati i to će trajati svakodnevno do ispunjenja našeg zahtjeva“ – kazao je Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde

U sindikatu podsjećaju da je od potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u BPK  prošlo tri mjeseca te  ocjenjuju kako je krajnje vrijeme da Vlada da saglasnost na instrukciju o platnim razredima i koeficijentima.

„ Pregovarači timovi sindikata i resornog kantonalnog ministarstva su usaglasili Instrukciju i ostalo je još samo da ona dođe na dnevni red i da Vlada da saglasnost za njenu primjenu. Uposlenici srednih škola time dobijaju ono što je potpisano Kolektivnim ugovorom odnosno njihova prava se izjednačavaju sa pravima uposlenih u organima uprave“ – pojasnio je Isanović.  

Sindikat srednjeg obrazovanja BPK očekuje da se Instrukcija o utvrđivanju  platnih razreda i koeficijenata nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade BPK. Ukoliko se to ne desi,  iz Sindikata poručuju da će poduzeti i druge mjere u skladu sa Zakonom o štrajku.