Otvoreni Dani meda na platou Centra za kulturu

 
Pčelari i proizvođači meda iz BIH, Srbije i Crne Gore stigli su na 12. tradicionalne dane meda i ljekovitog bilja, a primamljivi proizvodi koje su izložili na platou Centra za kulturu privukli su i ove godine veliki broj posjetilaca.
Među njima su med i proizvodi od meda, ljekovito i aromatično bilje, cvijeće te oprema neophodna za proizvodnju meda, poput sanduka.

“Ovdje su 23 izlagača iz Crne Gore, Srbije i naravno BiH, koji su tradicionalno poznati izlagači, a među njima imamo i nove izlagače. Veoma je bitno istaći da imamo 49 godina organiziranog pčelarstva na ovom području, da organizujemo brojne edukacije sa značajnim predavačima, da smo planirali uzimanje uzoraka koje ćemo poslati na federalno takmičenje koje se održava na Ilidži. I prošle godine smo nagrađeni, g. Mirvić je uzeo nagradu, a ovaj put ćemo poslati u Mostar pet-deset uzoraka meda. Nastojimo organizovati i druge stvari koje mogu poboljšati promociju zdrave hrane”, izjavio je Rehad Deljo, organizator sajma.

O značaju sajma govorili su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović te kantonalni ministar privrede Anes Salman koji je otvorio sajam. Poručili su da je proizvodnja zdrave hrane danas zlata vrijedna te da će podržavati ovakve i slične sajmove.

Izlagači koje smo danas sreli na sajmu dolaze iz različitih krajeva, no svi ističu važnost skretanja pažnje na problematiku u ovoj oblasti i afirmaciju pčelarstva i proizvodnje zdrave hrane u cijeloj regiji.

“Cilj našeg sajma je skretanje pažnje na problematiku koja je poznata u pčelarstvu, na promociju zdrave hrane, pokušaj da se mladi ljudi uključe ne samo u ovaj posao, već i generalno proizvodnju zdrave hrane i bavljenje poljoprivredom, jer humano je i veličanstveno proizvoditi hranu za svoj narod. Naša zamisao je da ovo okupljanje pčelara bude privredna, turistička i kulturna manifestacija kojom skrećemo pažnju na probleme koji su danas prisutni u poljoprivredi, a vezani su za uzgoj, sakupljanje, preradu i prodaju ljekovitog, medonosnog i aromatičnog bilja te meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda. Cilj nam je promocija tradicionalnih proizvoda u ruralnim područjima u cilju jačanja ekonomske neovisnosti, povezivanje tržišta, podizanje kvaliteta i konkurentnosti naših proizvoda”, pojašnjava Deljo.

Osim što su na sajmu okupili pčelare, organizatori sajma organizirali su i zanimljive edukacije na kojima stručnjaci poput profesora Nezira Tanovića govore o značaju proizvodnje zdrave hrane.

Tradicionalno na sajmu meda u Goraždu i ovaj put pčelari su se prisjetili publiciste, novinara i pčelara Nijaza Abadžića koji je dao ogroman doprinos kada je riječ o pčelarstvu, a koji je poznat po emisijama “Zelena panorama” i “Živjeti s prirodom”.