Udruženje „ Biser“ Goražde: Na trgu branilaca obilježen Dan ružičaste vrpce

Tradicionalno dugi niz godina u svijetu se u mjesecu oktobru obilježava Dan ružičaste vrpce. U našem gradu, simbolično su ga obilježile članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „ Biser“. Naime, dijeleći ružičaste vrpce i brošure, na Trgu branilaca,  članice Bisera  nastojale su upozoriti sve građane, a posebno žene- koliko je bitno preventivno dijelovati kada je riječ o karcinomu, te šta u stvari znači sam mamografski pregled. Podršku u obilježavanju dana ružičaste vrpce, pružili su im i mladi goraždani.

„ Mi svakodnevno nastojimo pružiti podršku članicama ovog Udruženja i vrlo rado se odazivamo ovakvim humanim akcijama, obzirom da smo svi svjesni činjenice koliko ljudi oblijeva od karcinoma. Naravno ovo je i nama mladim ujedno prilika da naučimo i nešto više o samoj bolesti, kao i značaju preventivnog dijelovanja“- kazala je mlada volonterka  Ela Vrana.

U Udruženju naglašavaju da je obilježavanje Dana ružičaste vrpce, samo jedna od niza planiranih aktivnosti kojima se tokom cijele godine ukazuje na značaj preventivnog djelovanja.

„Naš moto je „ Idemo dalje“ i mi svakodnevno razgovaramo o karcinomu i nastojimo upoznati što više građana o značaju prevencije, jer činjenice ukazuju na to da ukoliko se na vrijeme otkrije veće su mogućnosti za izliječenje“ – izjavila je Rahima Kadrić predsjednica Udruženja Biser Goražde, te naglasila da veliku ulogu i značaj imaju i sami mamografski pregledi, te da je neophodno da žene u dobi od 38 do 40 godina, obave prvu mamografiju.

Podsjetimo oktobar mjesec borbe protiv karcinoma dojke, ustanovljen je 1985 godine i od tada, širom svijeta Udruženja zajedno sa ljekarima i mladim aktivistima, djeluju kako bi podigli svijest o ovoj opakoj bolesti.