U Goraždu se sumnja na nekoliko slučajeva “bugarskog voza”

Incident se dogodio kada je jedan od građana prijavio da mu nedostaje listić za glasanje, ali greška je odmah ispravljena. Policija kojoj je prijavljen slučaj, te posmatrači ustanovili su da nije riječ o “bugarskom vozu”, potvrdili su iz Gradske izborne komisije.

Desilo se također da je tokom glasanja u Brzači, član odbora prijavio predsjednika biračkog odbora da je pojedinim glasačima dao po dva listića za glasanje. O ovom slučaju u GIK-u ističu da je nepravilnost odmah ispravljena. Popović je demantovao i špekulacije o tome da je zatvoreno biračko mjesto u Vranićima.

“Bilo je prijava nepravilnosti, imali smo prijava od građana, od predsjednika biračkih odbora, čak i situacija da je predsjednik zabranio da radi njegovom zamjeniku i da ga je udaljio. Neki građani su upozorili da se u blizini pojedinih biračkih mjesta nalaze volonteri pojedinih stranaka koji uz izgovor da im pomažu pokušavaju zloupotrijebiti njihovo glasačko pravo. Također imamo prijavu da je osoba koja ne živi u Goraždu glasala u Srednjoj školi Džemal Bijedić. Najvjerovatnije da se radi o falsificiranoj ličnoj karti ili eventualno osobi koja ima isto ime i prezime. O događaju smo obavjestili policiju”, ističe Popović.

Popović ističe da je obišao glasačka mjesta, da ima gužvi, te da je također i mobilni tim na terenu, ali da nisu zabilježeni veći problema.

Zabilježen je i manji incident na biračkom mjestu u OŠ “Fahro Baščelija”, ali izborni proces protiče bez problema, potvrdio je Adnan Imširović, predsjednik biračkog odbora.

“Sve je u najboljem redu, izlaznost je dobra, ljudi dolaze u većem broju. Manji problem je jer smo našli jedan dupli listić, utvrdićemo da li je bio prilikom djeljenja ili je donešen naknadno”, izjavio je Imširović.

Pravo glasa na Općim izborima u Goraždu ima oko 21.000 birača. Za glasanje putem pošte prijavljeno je 339 birača, posredstvom mobilnog tima glasat će 95, dok je za glasanje u odsustvu prijavljeno 177 birača.

klix