Proizvođačima jabuka u BiH najveći problem plasman na domaće i strano tržište

 

Goražde je oduvijek bilo poznato po uzgoju jabuka, a zanimljivo je da su se svojevremeno goraždanskim jabukama sladili i na bečkom dvoru.

Posljednjih godina na ovom je području intenziviran plantažni uzgoj ovog voća, međutim, problem je plasman proizvoda na domaće i strano tržiste, tako da prodaja jabuka uglavnom zavisi od načina snalaženja vlasnika plantaža.

Jedan od načina da se dođe do kupaca je i dvodnevni sajam Dani jabuke koji u Goraždu počinje 11. oktobra.

Zemljoradnička zadruga Agropodrinje je sa osam hiljada sadnica konzumne jabuke najveći proizvođač jabuka u ovom dijelu BiH. Procijenjena količina ovogodišnjeg uroda kreće se od 70 do 80 hiljada kilograma, što je zadovoljavajuće s obzirom na loše vremenske prilike. S druge strane najveći problem je plasman jabuka na tržište.

“Ja sam nedavno bila na jednom studijskom putovanju u Albaniji i Makedoniji. Recimo, u jednom malom mjestu u Makedoniji proizvedu godišnje 170 hiljada tona jabuka. Dio te količine završi i kod nas, jer oni imaju podršku države, dok mi nemamo”, ističe Nasiha Džaka, direktorica zadruge.

Ona ističe da je problem i nedostatak prerađivačkih kapaciteta za autohtone sorte jabuka pa zato velike količine tzv. industrijske jabuke propadnu.

“Vlasnicima plantaža predstojeći sajam Dani jabuke pruža šansu da ukažu na te probleme. Mi redovno učestvujemo na tom sajmu, dogovaramo poslove, plasiramo jabuke i to je dobar put da se neki problemi riješe”, ističe Džaka

Mirsad Hubanić, predsjednik Organizacionog odbora sajma Dani jabuke, najavljuje da će ove godine na sajmu svoje proizvode izložiti blizu 100 izlagača iz nekoliko zemalja našeg okruženja.

rtvbpk