GIK Goražde: Opće izbore- obilježio veliki broj nevažećih glasačkih listića, preko 2000

Gradska izborna komisija Goražde, završila je sve aktivnosti oko brojanja glasova sa biračkih mjesta, a kompletan izborni materijal u ponedjeljak će biti dostavljen Centralnoj izbornoj komisiji BIH. I na području Goražda, kako ističu u GIK-u, izborni proces okarakterisao je veliki broj nevažećih glasačkih listića.

“Primjera radi za Predsjedništvo BIH bilo je 1.500 nevažećih listića, zatim za Parlamentarnu skupštinu BiH 2. 833 i fedralni parlament 2. 847.  Šta je razlog mi ne znamo, možda građane nezanimaju viši nivoi vlasti, jer je veliki broj glasačkih listića bio prazan”, kazao je Džemail Popović, predsjednik GIK-a, te naglasio da kada je riječ o ovoj izbornoj jedinici u opticaju je još nekih blizu 500 glasova.

“90 građana je glasalo putem mobilnog tima, tu su još nepotvrđeni glasački listići, te glasanje u odsutvu, ali i oni iz inostranstva. Naime, 339 građana koji žive van granica BIH registrovalo se za goraždansku izbornu jedinicu i nadamo se da su svi glasali na općim  izborima”,  istakao je Džemail  Popović, naglašavajući da će sa tim glasovima biti jasnija situacija koja je od manjih političkih opcija dobila još jedan mandat, te da li će druga politička opcija u Skupštini BPK Goražde  biti Liberalna stranka ili Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Jedino biračko mjesto, na području Goražda, gdje je ponovljeno brojanje su Bivolice, gdje je za opće izbore bilo registrovano 205 birača, a njih 115 je glasalo.  U Gradskoj izbornoj komisiji naglašavaju da je razlog ponovnog brojanja , bilo isključivo neznanje biračkog odbora, a ne malverzacije o kojima se špekulisalo u javnosti.

„ Članovi biračkog odbora nisu pisali glasove stranakama, tako se dogodilo da kadidati sa listi  imaju više glasova nego stranka. To je bio jedini razlog zašto smo ponovili brojanje sa ovog biračkog mjesta”,istako je predsjednik Popović.

Glasački materijal sa biračkog mjesta Bivolice danas je dostavljen Centralnoj izbornoj komisiji BIH, a cijelokupan izborni materijal iz Goražda  biti će otpremljen u ponedjeljak 15. oktobra.