Sajam “Dani jabuke” otvoren u Goraždu

Više od stotinu izlagača iz regiona učestvuje na tradicionalnom 15-tom sajmu jabuke u Goraždu.

Ove godine na sajam su stigli  izlagači iz BIH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a  sajam je  otvorio Mirko Šarović, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Mi smatramo da je ovo vrijedno i da je potrebno,da je važno da se ministarstvo osvrne na ovaj kraj i ovaj sajam koji se održava posljednjih 15 godina. Mi ćemo sigurno podržavati sajam i u narednim godinama jer jabuka je nakon šljive najzastupljenija kultura u BIH”, kazao je izmedju ostaloh Šarović.

Cilj sajma je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja, jer upravo u ovom gradu je još 1910 godine formiran prvi voćni rasadnik u BiH. Organizacijom sajma poput ovog u gradu na Drini nastoje afirmisati domaću proizvodnju.

“Radimo na promociji ovog područja, a važno je da vodimo računa o iskorištenju resursa koje imamo, a to je dobra klima, kvalitetna zemlja i sve što nam omogućava da se bavimo intenzivnim voćarstvom. Sasvim sigurno ovaj sajam iz godine u godinu postiže svoj cilj”, ističe Mirsad Hubanić, predsjednik organizacionog odbora Dana jabuke.

Organizatori sajma su osim izložbenog dijela i stručnih predavanja poseban akcenat stavili na kviz znanja za učenike poljoprirednih-tehničkih škola u kojem učestvuje 12 škola iz četiri države. Planirana su i takmičenja škola iz BiH i regiona “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”, te okrugli sto na temu “Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava”.

Sajam jabuke traje u naredna tri dana, a i ove godine bit će dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda.