Svjedočenje posmatrača u Goraždu: Kako su članovi biračkog odbora lažirali rezultate

Jedan posmatrač iz Goražda, koji je izrazio želju da ne navodimo njegovo ime i prezime, prijavio je Koaliciji Pod lupom niz neregularnosti, navodeći uz ostalo da članovi biračkog odbora, na jednom biračkom mjestu, nisu znali upisati rezultate.

“Učestvovao sam u ponovljenom brojanju za jedno biračko mjesto (nije moje primarno). Članovi biračkog odbora nisu znali upisati rezultate. U slučajevima gdje je samo označen kandidat, a ne i stranka, nisu priznavali glas stranci. To je napravilo pomutnju u pokušaju od zapisnika”, istakao je on.

Naveo je kako je, na tom biračkom mjestu, značajan broj važećih listića izvučen iz nevažećih (na višim nivoima), ali i kako je problem predstavljalo zastrašivanje članova odbora i posmatrača koji su u posljednjem času odustali od učešća u izbornom procesu.

“To je ostavilo mjesta polupismenim članovima biračkih odbora da upotpune komediju od izbora”, naveo je goraždanski posmatrač.

Prisjetio se, također, da su članovi biračkog odbora umjesto šifre opštine, što je u slučaju Goražda 167, upisivali poštanski kod 73000.

“Članovi biračkog odbora na izborni dan nisu znali popuniti zapisnik. Ekipa na ponovljenom brojanju u opštini je posao odradila profesionalno”, zaključio je on.

klix