Promovisana knjiga “Inkluzivna praksa I dio”

Goraždansko Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije bilo je domaćin obilježavanja Dana osoba sa cerebralnom paralizom FBiH, sedme godišnjice Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH i dvadeset druge godišnjice udruženja iz Goražda koje spada među najuspješnija u BiH, u ovoj oblasti.

Ovim povodom u Vitkovićima je održana Skupština Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH na kojoj je razgovarano o realizaciji aktivnosti ove izuzetno značajne asocijacije i planovima za naredni period.
U Centru za kulturu, uz prisustvo predstavnika vlasti BPK i Grada Goražda, drugih srodnih udruženja i pomažućih članova goraždanskog udruženja promovisana je knjiga iz boblioteke Socijalna inkluzija Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBIH, sa naslovm Inkluzivna praksa I dio, odnosno sa podnaslovom Rehabilitacija u inkluziji.

Riječ je o iznimno vrijednoj knjizi koja je i jedinstvena monografija i udžbenik u čije su nastajanje autorica prof.dr Emir Švraka i saradnici uložili bogato znanje i iskustvo, svakako i dobru volju i nemjerljivu empatiju za sve osobe sa invaliditetom i poteškoćama. Uz profesoricu Švraka, autori knjige su docent dr. Naim Salkić, docent dr.Arzija Pašalić i magistrica Berka Klinić.

-Ova je knjiga korisno štivo za zaposlene u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, ali i za studente i roditelje. Ona otvara nove mogućnosti da svi koji rade sa osobama sa poteškoćama ili se o njima brinu potraže i nađu odgovore na važna pitanja ali i vrlo korisne savjete i upute zasnovane na iskustvu. Ponosna sam što smo napisali ovu knjigu i posebno što je predstavljamo u Goraždu gdje djeluje veoma uspješno Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije – kazala je tokom promocije prof.dr Emira Švraka.

Amela Hošić, sekratar saveza Udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH je kao jedan od promotora knjige naglasila njen višestruk značaj i mogućnosti da bude korištena u širokom krugu ustanova, udruženja i pojedinaca.

-Za sve nas u udruženjima koja brinu o osobama sa invaliditetom, ova je knjiga od velikog značaja a vjerujem da će biti jednako vrijedna i za sve one koji su profesionalno ili kao volonteri angažovani u ovoj oblasti – kazala je na promociji Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize BPK Goražde, podsjetivši u isto vrijeme na dvadeset dvije godine razvoja, snaženja i rada ove nevladine organizacije.

Knjiga „ Inkluzivna praksa I dio“ i njena sljedeća dva nastavka daće važan doprinos u razvijanju i jačanju inkluzivne kulture i inkluzivne svijesti koje su temelj inkluzivne politike u društvu i državi.

Poseban obol ovom skupu dali su đaci goraždanskih Osnovnih škola „ Husein ef. Đozo“ i „ „Fahrudin Fahro Baščelija“ predstavivši u kratkoj ali efektnoj modnoj reviji kostime koje su za potrebe priredbi u ove dvije škole kreirali i šili članice i članovi goraždanskog udruženja.

Čestitke povodom godišnjica Saveza Udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH i goraždanskog Udruženja, kao i autorima knjige koja je promovisana, uputili su Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika grada Goražda, Amira Borovac, u ime Ministarstva za obrozovanje BPK Goražde, Nafija Hodo, dugogodišnja pomažuća članica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde i Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja “DLAN” iz Zenice.

S.Kl
S.T