Takmičenje za najbolje tufahije i ove godine dio manifestacije „Dani jabuke“

Pet strukovnih ugostiteljsko –turističkih škola iz Bosne i Hercegovine, te po jedna iz Srbije i Republike Hrvatske takmičile su se u pripremanju tradicionalnog slatkog jela tufahije, specijaliteta karakterističnog za našu zemlju. Udruženje kuhara BiH i Srednja stručna škola kroz druženje učenika i takmičenje u pripremanju ove slastice nastoje obogatiti program sajma jabuke.

–Ovim se nastavlja dugogodišnja saradnja Udruženja kuhara i SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, mi smatramo da je to jedna od najboljih škola koja obrazuje kuhare i poslastičare za razvoj hotelijerska i privred općenito. Vjerujemo da će i ovo takmičenje dati rezultate i da će djeca nešto novo naučiti. Ovo je sasvim sigurno jako značajan pratilac cjelokupne manifestacije „Dani jabuke“ ,Hamid Kurijaković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane Udruženja kuhara BiH.

Prošlogodišnji pobjednik u pripremanju tufahije bila je je strukovna škola iz grada Orahovice u Hrvatskoj koja je i ove godine na takmičenju u Goraždu.

Brojne kompanije koje nisu iz Goražda podržale su manifestaciju i sponzorisale takmičenje učenika. O najboljoj tufahiji odlučuje žiri sastavljen od profesionalnih kuhara.

Drugo po redu takminje pod nazivom „jabuka u modernoj i tradicionalnoj gastronomiji“ sada je već sigurno tadicija koja će i narednim godinama obogatiti jedan od najboljih sajmova u ovom dijelu Bosne i Heregovine.