„Zlatna jabuka“ za ekstra kvalitet meda dodjeljena je Avdu Duranoviću, vlasniku pčelinjeg društva iz Konjica

U okviru  tradicionalnog sajma „Dani jabuke“ sinoć  su dodjeljena priznanja izagačima koji su ove godine svoje prizvode predstavili  mnogobrojnim posjetiocima  u Goraždu kao i  srednjim školama čiji su učenici bili najuspiješniji učenici na internacionalnom  Kvizu znanja.

„Zlatna jabuka“  za ekstra kvalitet meda dodjeljena je Avdu Duranoviću, vlasniku pčelinjeg društva iz Konjica. Ova priznanje još jedno je u nizu za  kvalitet,  trud, znanje, umjeće i  tradiciju  uzgoja pčela, koju ova porodica njeguje godinama.

„Od kada znam za sebe mi imamo pčele. Znači to je porodična tradicija. Pčele je uzgajao i moj otac, a ja intenzivno već 40 godina. Ranije sam selio pčele širom bivše Jugoslavije, sada je taj prostor manji, ali i dalje se trudim. Nastojim učiti jer uvijek nešto novo saznam. Treba pratiti nauku, ali najveći uspijeh je to što volim da radim. Svaki posao koji volite vi ćete o njemu mnogo toga naučiti. Ovo priznanje u Goraždu  mi mnogo znači, a nedavno sam i u Sarajevu dobio nagradu za kvalitet meda“, ističe Avdo Duranović,  dobitnik priznanja „Zlatna jabuka“

Priznanje za najboljeg samostalnog poljoprivrednog proizvođača dodjeljeno je vrijednoj porodici Hrustemović iz Prače, u kojoj su priliku za egzistenciju pronašli u stočarstvu, grani poljoprivrede za koju još uvijek ne postoji sigurno tržište.  Uz ova, sinoć su dodjeljan i druga priznanja. Zlatnu jabuku  za razvoj voćarstva na području Goražda dobila je Zemljoradnička zadruga Agropodrinje, dok  su u okviru  internacionalnog Kviza znanja, koji je okupio ekipe učenika iz  Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, najviše znanja pokazali učenici  iz Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika  Svilajnac – Srbija.

Prema procjenama organizatora ove godine sajama je bio sadržajan i opravdao svoj kvalitet i s pravom je u vrhu najboljih manifestacija ove vrste u BiH.

rtvbpk