Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine će u srijedu, 17. oktobra, izreći drugostepenu presudu bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši.

U martu 2017. godine, prvostepenom presudom su Šišić, Drakovac i Šuša oslobođeni optužbe da su u augustu 1992. učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, kojom prilikom je ubijen i ranjen veći broj civila, a neki su preminuli od zadobijenih povreda.

Istom presudom je potvrđen dio prvostepene presude kojom je Drakovac osuđen na 14 godina zatvora.

U petak, 19. oktobra, zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Bratuncu i Srebrenici počinjene 1992. godine.

Orića, bivšeg komandanta ABiH u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Istog dana planirano je da optužba iznese završnu riječ na suđenju Milanu Todoviću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za silovanje i seksualno ropstvo počinjeno na području Foče.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđanja za zločine počinjene u Prijedoru, Zvorniku, Bosanskom Brodu, Mostaru, Konjicu, Doboju, Goraždu, Ključu, Orašju, Bosanskom Novom, Donjem Vakufu, Ilijašu, Janji, Milićima, Sarajevu, Stocu, Foči te Kotor-Varoši, javio je BIRN BiH.