Naći bolja rješenja za izletište Rorovi

U Udruženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca osuđuju  čin uništenja izletišta Rorovi , koje predstavlja simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije u periodu 1992-1995 godina.  Srušena je tabla sa natpisom Izletište Rorovi, devastiran šadrvan, a kontejneri odgurani niz padinu. Uništenje izletišta se ponovlja, a nadležne inistitucije još uvijek nisu pronašle odgovarajuće riješenje da se zaustave ili sankcionišu pojedinci, koji neprepoznaju njegov  značaj i simboliku sjećanja na ratne dana opkoljenog Goražda. U Uduženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, uz osudu ovog vandalskog čina podsjećaju i na vlastitu inicijativu pokrenutu još prije pet godina  s ciljem zaštite i očuvanja ovog izletišta.

„Mi smo tražili od nadležnih iz BPK  i Grada Goražda da se da nekome na upravljanje ovo izletište. Mi znamo da ovaj lokalitet odnosno površina po nadležnosti pripada federalnom ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo. Nadležni su tada obećali da će pokrenuti proceduru da preuzmu oni da bi se dalo nekom na upravljanje, možda boračkim udruženjima , Turističkoj zajednici ili JKP 6. mart“ ističe Selim Imamović predsjednik Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca.

Međutim, ova inicijativa ostala je samo na obećanjima nadležnih. Ništa konkretno se nije uradilo,   iako se  na Rorovima  pored reprezentativnih primjera ratnih eksponata  nalazi i spomen kuća  oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata, zatim šadrvan i klupe namjenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca, te ljuljaške i klackalice namjenjene za rekreaciju najmlađih posjetilaca izletišta. Cijeneći  vrijednost i siboliku izletišta Rorovi, Udruženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca  u skladu sa svojim mogućnostima , koje su pak minimalne,   nastoju sačuvati izletište , te su više puta organizovali njegovo  uređenje i rekonstrukciju.

„Prije pet godina isto je bilo uništeno. Pokrenuli smo inicijatuvu preko kantonalnog ministartsva obrazovanja da se uredi, i uredilo se. Izletnici su se okupljali i dolazili“, ne samo vikendom već i ostalim danima, naglašava Imamović.

Gradska uprava Goražda trenutno je  angažovala jednu osobu koja se brine o urednosti izletišta. U Udruženju smatraju da je to korisno, ali privremeno riješenje.

„Gradska uprava svake godine izdvaja određeni iznos sredstava. Angažovali su jednu osobu da održava i čisti. Međutim, kad ta osoba nije prisutna ovdje, evo šta se uradi“, dodaje Imamović .

Privremenih sličnih riješenja bilo je i ranije ali su se pokazala neefikasnim, pojašnjavaju u ovom udruženje te ističu da prava rješenja koja bi sačuvala izletište od vandala, zavise prije svih,  od kantonalnih institucija, koje bi trebale pronaći način da se upravljanje izletištom „Rorovi“ povjeri  boračkim udruženjima, Turističkoj zajednici ili JKP 6 mart.