Sindikat srednjeg obrazovanja pokrenuo aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka

 

Kantonalni odbor sindikata srednjeg obrazovanja donio je odluku o prekidu štrajka upozorenja, ali istovremeno su pokrenute i aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka.Razlog koji navode je Instrukcija o kofecijentima i platnim razredima koju Vlada nije usvojila na posljednjoj sjednici već je vraćena na doradu.

Vlada Kantona na posljednjoj sjednici je razmatrala ali nije usvojila Instrukciju o koeficijentima i platnim razredima u srednjem obrazovanju, iako su svi rokovi nakon potpisivanja kolektivnog ugovora davno istekli. Instrukcija je vraćena na doradu ministarstvu finansija, a o njoj treba da se očituje i ekonomsko-socijalno vijeće, pojašnjavaju u Sindikatu koji je razmatrao situaciju te donio odluku o prekidu štrajka upozorenja.

Generalni  štrajk  vrlo je izvjestan ukoliko Vlada uskoro ne usvoji instrukciju ističu u sindikatu.

U Sindikatu tvrde da je instrukcija u finansijskom smislu mnogo lakša u odnosu na prve procjene koje su sačinili u Vladi i ministarstvima te da umjesto 90 iznosi oko 70 hiljada maraka, što će ističu, pokazati nove analize. Razlog tome je značajan broj penzionisanih nakon navršenih 40 godina rada u obrazovanju a ta radna mjesta sada popunjavaju  uposleni koji  imaju znatno niži početni koeficijent.