Svečano otvorena hair česma na Hranjenu kao podsjetik na poginule u odbrani ovih prostora

Na Hranjenu iznad Goražda otvorena je hair česma izgrađena u znak sjećanja na sve pripadnike Armije BiH poginule u odbrani BiH, a posebno učesnike operacije „Krug“ kojom je u augustu 1992. godine oslobođena lijeva obala Drine. Bez imena upisanih na hair česmi, samo sa slikom komandanta Zaima Imamovića ovo je podsjetnik na jednu od najveličanstvenih operacija u odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Ibro Mujagić bio je učesnik najznačajnije ratne operacije „Krug“ koja je predstavljala kontraofanzivu pripadnika Armije BiH nakon četiri mjeseca bjesomučnog granatiranja Goražda. Izgradnja hair česme trajni je podsjetnik na taj period, ističe Ibro Mujagić.

Izgradnju hair česme inicirali su stanovnici mjesne zajednice Osječani uz organizaciju porodica šehida i poginulih boraca. Unutar hair česme postavljena je fotografija komandanta Prve drinske udarne brigade Zaima Imamovića i idejnog tvorca operacije „Krug“ koje su neprijateljske jedinice doživjele najveći poraz u prvoj godini rata.

Salko Turković, predsjednik MZ Osječani, ističe da je sredstva za igradnju hair česme izdvojilo Ministarstvo za boračka pitanja u iznosu od 3.000 KM.

Za završetak radova na hair česmi potrebno je oko 1000 maraka a u mjesnoj zajednici Osječani vjeruju da će se svi radovi završiti u narednoj godini.