Suđenje Ahmetu Sejdiću: Bio je to najteži period za Goražde

Veljan je naglasio da je Sejdića upoznao 2. decembra 1992. u Međeđi, kada je otišao u Višegradsku brigadu, koja je bila u formiranju i da je zatekao gore stanje nego je pretpostavljao

 

Nastavljeno je suđenju za ratni zločin bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije RBiH Ahmetu Sejdiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

 

Svjedok odbrane Ahmeta Sejdića je rekao da je operacijom u mjestima Strmice i Strgačine kod Rudog 1993. godine komandovao zamjenik komandanta Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) Zaim Imamović.

 

Ekrem Veljan je rekao da je 1. decembra 1992. došao na područje Goražda kako bi preuzeo funkciju pomoćnika komandanta za logistiku IBOG-a, nakon što je komandant Ferid Buljubašić tražio kadrovsku pomoć.

 

– Buljubašić je dao meni zadatak da se pozabavim ustrojem te brigade u Višegradu – kazao je svjedok, dodavši da se u razgovoru s Buljubašićem stekla slika da je stanje teško i da, između ostalog, ima problema u rukovođenju i komandovanju.

 

Veljan je naglasio da je Sejdića upoznao 2. decembra 1992. u Međeđi kada je otišao u Višegradsku brigadu, koja je bila u formiranju i da je zatekao gore stanje nego je pretpostavljao. Istakao je da ni komanda brigade nije bila formirana, a “kamoli jedinice”.

 

Prema riječima svjedoka, u januaru 1993. su u Strmicama i Strgačinama bila ofanzivna borbena dejstva, kojima je komandovao Zaim Imamović. Pojasnio je da je lično učestvovao u logisticiranju, ali ne i u dejstvima tog dana.

 

Veljan je kazao da je naredni dan otišao u Međeđu, gdje je sreo Imamovića, te potvrdio da se na videosnimku koji je odbrana prikazala u sudnici nalaze upravo njih dvojica u Međeđi.

 

On je naglasio da se te prilike Imamović vratio u Goražde, dok je svjedok otišao na teren kako bi ponudio pomoć Sejdiću koji je radio na uređenju linija. Pojasnio je da je sreo optuženog u Strgačini, te istakao da je ostala samo Sejdićeva vojska, dok su se druge dvije jedinice povukle u Goražde.

 

– U toku je bio protunapad neprijateljske vojske. Sejdić se nije ni mogao maći s tih položaja u narednim danima – rekao je Veljan, dodavši da su zarobljeni vojnici zadržani u pritvoru IBOG-a u Goraždu, pojasnivši da Višegradska brigada nije imala svoj pritvor.

 

On je dodao da je to bio “možda i najteži period za Goražde”, budući da su se stalno vodila ofanzivna borbena dejstva širih razmjera.

 

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.