Žuga: Saglasan sa sindikatom da je krajnje vrijeme da Vlada usvoji Instrukciju, ali ne podržava štrajk

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga saglasan je sa sindikatom da je krajnje vrijeme da Vlada usvoji Instrukciju, ali ne podržava štrajk, apelujući na sindikat da se nastavi dijalog.

– Već peti put kao resorni ministar predlažem usvajanje instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju usaglašene između pregovaračkih timova. One ne znače neko povećanje već usklađivanje sa školskom spremom, za što je potrebno na godišnjem nivou obezbijediti oko 300.000 KM za 400 uposlenika, što je minimum u odnosu na druge kantone – istakao je Žuga.

Dodaje da je na prijedlog premijera BPK Goražde na posljednjoj sjednici Vlade zatražen stav Ekonomsko-socijalnog vijeća te na koji način će se obezbijediti sredstva i kada će početi primjena.

– Sredstva su obezbijeđena u okviru kodova postojećeg budžeta a primjena bi trebala početi od 1. januara 2019. godine. Stav ESV-a očekujemo u roku od sedam dana. Time su stvoreni svi uslovi za usvajanje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima. Nadam se da će kolege ministri shvatiti ozbiljnost situacije i konačno se izjasniti na prvoj sjednici Vlade kako ne bi došlo do generalnog štrajka prosvjetnih radnika, što je najgori mogući scenarij – kazao je resorni ministar.