11-i (jedanaesti) Međunarodni šahovski turnir „Goražde 2018“

U organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ sinoć je u prostorijama Doma mladih Centra za kulturu u Goraždu svečano zatvoren 11-i međunarodni šahovski turnir „Goražde 2018“.

 

Na ovom trodnevnom takmičenju nastupila su 43 igrača među kojima dva FIDE majstora i čak 39 šahista sa rejtingom FIDE.

 

Takmičenje se igralo po švajcarskom sistemu u 6 kola. Najviše uspjeha imao je FIDE majstor Armin Mušović iz Bijelog Polja (Crna Gora) kojemu je sa 5 osvojenih poena potpuno zasluženo pripalo prvo mjesto, prva nagrada od 500,00 KM i pehar u trajno vlasništvo. Drugo mjesto sa 4,5 poena pripalo je Muameru Mrnđiću iz Konjica a treće mjesto sa istim brojem osvojenih poena Marku Jelčiću iz Mostara …itd…

 

Najuspješniji juniori bili su Dino Marković iz Zenice sa 4 osvojena poena, Muharem Mahmutbegović iz Živinica sa također 4 osvojena poena i Sanja Bilić iz Čapljine sa 3 osvojena poena.

 

Najuspješniji igrači rejtinga FIDE od 0 do 2000 bili su: Elvis Peštek iz Goražda sa 3,5 osvojena poena, Dževad Kajević iz Goražda sa također 3,5 osvojena poena i Mujo Manić iz Sarajeva sa 3 osvojena poena.

 

Najuspješniji članovi Šahovskog kluba „Goražde“ bili su Hajvaz Džemal sa 3,5 osvojena poena, Hasović Edin također sa 3,5 osvojena poena i Edin Oković sa 3 osvojena poena.

 

Organizator – Šahovski klub „Goražde“ je podijelio deset redovnih i devet specijalnih nagrada a ukupan nagradni fond iznosio je 3.300,00 KM. Glavni sponzori turnira bili su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i BH Telecom – Direkcija Goražde.

 

Sudijski dio posla vrlo uspješno obavili su Bajro Obuća, internacionalni sudija FIDE i Nijaz Obarčanin, državni šahovski sudija.