Predstavnici Saudijskog Fonda za razvoj boravili u Goraždu

U posjeti Goraždu danas je boravila delegacija Saudijskog Fonda za razvoj čijim  kreditnim sredstvima se finansira realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu BiH. Bez obzira na određena kašnjenja u implementaciji projekata, izraženo je zadovoljstvo urađenim do sada, ali i nada da će oni uskoro uspješno biti i završeni.

Izgradnja mosta u Vitkovićima, rekonstrukcija puteva Osanica – Ilovača i Mravinjac – Berič te izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Goraždu, projekti su koji se finansiraju sa šest miliona dolara kredita od strane Saudijskog Fonda za razvoj.

Šef Misije Saudijskog Fonda za razvoj Mohammad S. Al Dalilan izrazio je zadovoljstvo napretkom radova na projektima u Goraždu.

“U impelemtaciji ovakvih projekata bilo gdje da se rade uvijek postoje određeni problemi ili situacije koje ne možete predvidjeti, ali mi očekujemo da ćemo uskoro zajedno proslaviti završetak ovih projekata u Goraždu“ – kazao je Al Dalilan.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da predstavnici Fonda, svakih šest mjeseci  dolaze u obilazak i prate realizaciju projekata koje finansiraju u BiH, ali i drugim državama.

„ Drago mi je da su zadovoljni iako smo zajedno konstatovali da svi projekti pomalo kasne, zbog prirodnih i drugih razloga. Kada je u pitanju most u Vitkovićima imamo problem s vodostajem i to je razlog kašnjenja. Drago mi je da je taj projekat pri kraju i da su već određeni dijelovi  sklopljeni u Sarajevu. Vodovodna mreža već je završena, imamo još nekoliko aflatiranja i dva šahta da se izvrši kontrola. Uglavnom kompletan sistem vodovodne mreže prebačen je na nove cijevi, što je najbitnije. Računam da ćemo tehnički prijem izvršiti sljedeći mjesec i oni će izvršiti posljednje uplate prema firmama“ – pojasnio je Ramović

Dodao je da je zastoja i određenih problema bilo i u projektima rekonstrukcije putnih pravaca

„ Nailazili smo na klizišta, odrone, što se moralo sanirati, imali smo nepredviđenih radova na samim brdima, a tu su i zaustavljanja radova od kantonalne i federalne inspekcije. Sve smo to prevazišli i ide se u završne radove. Veliki dio posla je urađen, ali preći će se u iduću godinu zbog zimskih uslova i asfaltne baze koja neće raditi, ali svi se projekti privode kraju. Podsjećam da su projekti vrijedni šest miliona dolara, da smo oslobođeni PDV-a što je vrlo važno. Znači na deset milona KM to je 1.700.000 KM PDV-a i to su sredstva koja ćemo uložiti u ove projekte. Ostao je još dio primarne vodovodne mreže u Vitkovićima tako da ćemo nabaviti cijevi“ – istakao je gradonačelnik Goražda.