U petak festival interkulturalizma

U organizaciji Udruženja “Pomoć djeci Balkana”  uz podršku ambasade SAD-a u BiH, u Goraždu će u petak biti održan osmi po redu “Festival interkulturalizma”. Ovaj jedinstveni događaj, čiji je cilj druženje djece iz oba bh. entiteta, i ovoga puta okupit će učenike iz 11 osnovnih škola sa područja Federacije BiH   I Republike Srpske .

Po riječima  Huseina Halilovića, predsjednika Udruženja “Pomoć djeci Balkana”, pod motom  “Svi smo mi isti” festival će  okupiti  oko 140 učenika osnovnih škola iz Bosanskopodrinjskog kantona Goražde,  Trnova , Kalinovika, Nevesinja i Foče. Uz upoznavanje I druženje, mladi će prezentovati tradiciju, kulturu I običaje sredina iz kojih dolaze.

Halilović napominje da se organizacija ovakvih vidova druženja mladih iz oba bh. entiteta pokazalo  kao dobra ideja.  Podsjeća da je tokom proteklih godina u ovim aktivnostima učestvovalo na stotine učenika iz različitih dijelova BiH te naglašava da je ova godina u tom smislu posebno uspješna. Festival je u aprilu održan u Goraždu, potom u Rudom, a nakon ovog u petak, slijedeći je u novembru u Foči.

Predsjednik udruženja “Pomoć djeci Balkana” poziva sve a posebno mlade koji imaju afiniteta za pisanje projekata, da se pridruže ovoj ideji jer su, kako ističe, efekti višestruki I dugoročni.

“ Cilj nam je da se izglade sve negativne posljedice rata, da se stvori povjerenje, prijateljstva. Želja nam je da se prevaziđe retorika mržnje I sve te međuentitetske I međuetničke barijere koje su nastale poslije rata. Drago mi je da smo mi ipak u tome uspjeli” – zaključio je predsjednik udruženja “Pomoć djeci Balkana”.

Osmi Festival interkulturalizma održava se uz finansijsku  podršku američke ambasade u našoj zemlji, dio sredstava uz pomoć sponzora obezbjedilo je I samo udruženje, kao I španska humanitarna organizacija Coperasion Balkanes. Jednodnevni festival bit će održan u petak 26. Oktobra od 10.30 do 16 sati u Domu mladih Centra za kulturu.