OBILJEŽEN 25. OKTOBAR, DAN PENZIONERA FBIH

Povodom 25. oktobra koji se obilježava kao Dan penzionera Federacije BiH, Udruženje penzionera BPK Goražde danas je organizovalo svečano obilježavanje ovog datuma.

Uz želje za dobro zdravlje i ugodne penzionerske dane, čestitke penzionerima uputio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović naglasivši da će Udruženje penzionera i dalje u Gradskoj upravi imati partnera u aktivnostima i projektima koje provode, kao što su to imali i do sada, te da će i dalje Grad Goražde pružati pomoć udruženju i njegovim članovima.

Predsjednik Udruženja penzionera BPK-a Goražde, Suljo Bekan u svom obraćanju se zahvalio Gradu Goražde što pomaže Udruženje omogućujući njegov rad, naglasivši teško stanje u kome se nalaze penzioneri – ”Odlučili smo da današnji dan obilježimo na skroman način. Prošle godine nismo obilježavali Dan penzionera, ali smo otišli u Dom za stara i iznemogla lica i bolesnicima u Kantolanoj bolnici. Danas imamo prijem zvanica, poslije toga slijedi šahovski turnir. Danas ćemo obići naše članove i penzionere koji se nalaze na hospitalizaciji u Kantonalnoj bolnici, poslije toga idemo u Dom za stara i iznemogla lica da obiđemo sve štićenike bez obzira da li su oni članovi Udruženja ili nisu.

Na području Kantona imamo oko 5 000 penzionera, kod nas u članstvu je 4 230 penzionera. Jedan od problema koji imamo jeste problem zgrade, ovom prilikom želim istaći da u vezi rješenja tog problema imamo podršku Gradske uprave i gospodina gradonačelnika dr.sci. Muhameda Ramovića. Sretan sam što u svom mandatu Predsjednika penzionera naiđem na razumijevanje od strane Gradske uprave. Prioriteti su borba za bolji standard penzionera. Prva stvar koju ćemo pokušati da uradimo jeste da napravimo jednu mini siocijalnu kartu a onda ćemo krenuti u realizaciju zadataka. Jedan od prioriteta će biti rješenje zdravstvene zaštite penzionera, koja je na području BPK u veoma lošem stanju. Pokušat ćemo napraviti jedan okrugli sto ili javnu tribinu na tu temu, s tog mjesta ću poručiti predstavnicima vlasti u BPK ako se ne poduzmu neke mjere za rješenje problema, mi ćemo preći na radikalnije mjere i proteste koje ćemo dostojanstveno održati.”

Nakon svečanosti u okivru programa obilježavanja 25. oktobra – Dana penzionera održan je šahovski turnir, a u sklopu obilježavanja organizovaće se i posjeta svim penzionerima koji se nalaze u Kantonalnoj bolnici i JU „Dom za stara i iznemogla lica“.