Rukometna reperezentacija BiH protiv Bjelorusije otvara kvalifikacije za Euro 2020

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Minsku protiv selekcije Bjelorusije počinje nastup u kvalikacijama za 14. Evropsko prvenstvo u rukometu koje će 2020. godine zajedno organizovati Švedska, Norveška i Austrija.

Pored BiH i Bjelorusije, u okviru Pete kvalifikacione grupe još će igrati reprezentacije Finske i Češke koju bh. rukometaši u subotu, 27. oktobra dočekuju u tuzlanskom Mejdanu.

Nakon početne dvije utakmice protiv Bjelorusije i Češke, obje u ovoj sedmici, reprezentacija BiH će nastaviti kvalifikacije u aprilu naredne godine dvomečom s Finskom. Posljednja dva susreta kvalifikacija, u kojima BiH dočekuje Bjelorusiju i gostuje u Češkoj, na rasporedu su sredinom juna 2019.

U kvalifikacijama se takmiče 32 reprezentacije u osam grupa. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane, izborit će plasman na EP.

Direktno učešće na EP-u 2020. osigurali su domaćini Švedska, Austrija i Norveška te aktuelni evropski prvak Španija. Ove četiri reprezentacije, koje su oslobođene kvalifikacija, igrat će u novom EHF-ovom takmičenju – EHF Eurokupu.

Naredno Evropsko rukometno prvenstvo će premijerno biti odigrano u proširenom formatu. Završni turnir će ugostiti 24 reprezentacije, umjesto dosadašnjih 16, a izabranici selektora Bilala Šumana su prepoznali dobru priliku da se po prvi put plasiraju na smotru najboljih evropskih selekcija.

“Znamo da je ovaj novi sistem takmičenja velika šansa za sve nas da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. U našoj grupi možda nisu atraktivne selekcije, ali to su jako dobre reprezentacije koje igraju kvalitetan rukomet. Bjelorusi su fizički snažni, ali pokušat ćemo ih iznenaditi već u njihovoj dvorani. Bitno nam je da dobijemo sve domaće utakmice. Nastojat ćemo iskoristiti ovu priliku i prvi put se pojaviti na Evropskom prvenstvu”, izjavio je selektor Šuman pred početak kvalifikacija.

Rukometna reprezentacija BiH je pod Šumanovim vodstvom u prošlim kvalifikacijama izborila baraž za Svjetsko prvenstvo 2019. u Njemačkoj i Danskoj, ali je zbog groteskne administrativne greške u zapisniku uoči meča protiv Švicarske u tuzlanskom Mejdanu ostala uskraćena za nastup u doigravanju, iako su na terenu naši rukometaši nadigrali Švicarce u oba susreta (24:21, 21:15).

Utakmica prvog kola kvalifikacija za EURO 2020 Bjelorusija – BiH igra se u Minsku od 17 sati po srednjoevropskom vremenu.

Raspored utakmica kvalifikacija u Grupi 5 kvalifikacija za EP:

24. oktobra:
Češka – Finska 31:27
25. oktobra:
Bjelorusija – Bosna i Hercegovina
27. oktobra:
Finska – Bjelorusija
Bosna i Hercegovina – Češka
10.-11. aprila 2019:
Finska – Bosna i Hercegovina
Češka – Bjelorusija
13. aprila 2019:
Bosna i Hercegovina – Finska
Bjelorusija – Češka
12.-13. juna 2019:
Finska – Češka
Bosna i Hercegovina – Bjelorusija
15.-16. juna:
Češka – Bosna i Hercegovina
Bjelorusija – Finska

FENA