Na festivalu interkulturalizma u Domu mladih

U Goraždu je održan Festival interkulturalizma u organizaciji Udruženja “Pomoć djeci Balkana” pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a u BiH. Okupio je učenike iz 12 škola iz FBIH I RS-e.

Zahvaljujući udruženju koje neumorno radi na afirmaciji zajedništva, na festival u Goražde su stigli učenici i njihovi nastavnici iz škola u Trnovu, Kalinoviku, Foči, Nevesinju i drugih općina uključujući i djecu iz škola sa područja BPK Goražde.

Husein Halilović, predsjednik Udruženja „ Pomoć djeci Balkana“ godinama uporno i sa mnogo volje već 12 godina, koliko djeluje udruženje,organizuje ovaj festival ali i neke druge manifestacije koje promovišu svo bogatstvo bosansko –hercegovačkih različitosti i povezuje djecu iz brojnih škola.

„Sretni smo što je i na ovom festivalu veliki broj đaka, nastavnika, pedagoga.Radost koju vidimo na licima dječaka i djevojčica je potvrda da ova manifestacija ima svoje mjesto. U njenom sadržaju su predstavljanje kultura i tradicija naroda Bosne i Hercegovine, takmičenje đaka u vještinama prezentacija, nekim sportskim disciplinama.Ipak, najavžnije je njihovo druženje i prijateljstva koja nastaju i traju „ističe Halilović.

Edin Kanlić iz goraždanske Osnovne škole „ Fahrudin Fahro Baščelija“ već nekoliko godina, sa drugarima učestvuje u Festivalu interkulturalizma. – Imam dosta prijatelja iz Ustikoline, Foče, Rudog i drugih gradova koje sam upoznao proteklih godina. I sa svima sam u kontaktu. Zato je ovaj festival super, povezuje nas iz različitih škola i te veze traju i danas – rekao je Edin.

Mara Šaran, direktorica Osnovne škole „ Risto Proroković“ iz Nevesinja kaže kako su utisci sa ove menifestacije predivni. – Tako mi je drago da smo prvi put na ovom festivalu i prvi put u Goraždu. Na poziv da učestvujemo veoma smo se rado odazvali. Ovo je sjajna prilika da se djeca upoznaju, stvore nova prijateljstva, da se susretne i vidi u drugačija kultura, da se upoznaju i neki dijelovi istorije naših naroda sa ovih prostora. Zaista smo oduševljeni i nadam se da će prijateljstva koja ovdje nastanu ostati za duže vrijeme – poručila je Šaran.

Osmi Festival interkulturalizma održava se uz finansijsku podršku američke ambasade u našoj zemlji, dio sredstava uz pomoć sponzora obezbjedilo je I samo udruženje, kao I španska humanitarna organizacija Coperasion Balkanes.