Tužna godišnjica: Cvijeće i fatiha na mezarju heroja BIH

Prije 26 godina na današnji dan poginula su četiri istinska heroja, branitelja Bosne i Hercegovine. 29. oktobra 1992. godine, u Donjoj Lijesci kod Višegrada poginuli su pripadnici interventnog voda u 31.DUB, Haso Bešo, Zaim Iković, Enes Bezdrob i Bekto Gacka.

Riječ je o ljudima koji su među prvima stali u odbranu ovih prostora, kažu u Udruženju vetarana rata koje je organizator obilježavanja godišnjice njihove pogibije.  Tim povodom danas je na mezarju Kolijevke, položeno cvijeće i proučena fatiha pred njihove duše.

Dužnu počast ovim herojima danas su odali tek rijetki saborci ,prijatelji i zvaničnici.

-Taj vod je nosio aktivnosti odbrane u početku rata, prvenstveno prvih dana tokom zauzimanja hotela „Gradina“, čišćenja snajperista po gradu, do fočanskog i rogatičkog ratišta. Oni su ginuli izvlačeći jedan drugog i to je jedinstven primjer. Jedan je poginuo, a u pokušaju da ga izvuku, ginu i drugi, treći i četvrti. Izgubili smo tada četiri velika borca i dobra momka – kazao je ratni komandant 31. DUB-a Abduselam Sijerčić.

Za doprinos u odbrani ovih prostora od agresije 1995 godine Bekto Gacka i Enes Bezdrob odlikovani su najvišim ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ kojih su se danas sjetil i u Savezu dobotnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde.

M.Omerbašić/rtvbpk