Druga “Ajvarijada” na Tjentištu: Domaći proizvodi NP “Sutjeska” sve traženiji

 

?

Ni kiša, ni vjetar nisu spriječili da Dolinom heroja na Tjentištu zamiriše domaći ajvar koji su po staroj, provjerenoj recepturi, spremali uposlenici NP „Sutjeska“ na drugoj „Ajvarijadi“, manifestaciji kojom ova javna ustanova nastavlja lani pokrenutu kampanju „Zdrava hrana-Sutjeska“.

Kvalitetna crvena i zelena paprika, patlidždan, ulje i začini, sastojci su od kojih nastaje vrhunski domaći ajvar. Konzervansi i vještački dodaci nisu potrebni, ali je ključno duže kuvanje na tihoj vatri, otkrile su kuharice.

-Paprika i patlidžan se obare, samelju, stavi se sve u šerpu, uz začine i sastojke, na tihoj vatri se mora dobro ukuvati sve, treba nekih tri sata kuvanja, nekad i više, a kada se kašika odvaja od šerpe prilikom miješanja to je znak da je ajvar gotov-objašnjava kuharica Bojana Tomović.

Bitno je imati kvalitetnu papriku, hibridi ne dolaze u obzir, priča Zorica Baucalo. Paprika dobra je pola ajvara, ostalo vam je umijeće kuvara-priča Baucalo.

Za Svjetlanu Zečević ključ u spremanju ajvara je raspoložena domaćica.

-Osim toga, dobro ukuhati, da bi poslije mogao da stoji. Ajvar je i najbolji kad malo odstoji, tada sva punoća i slast dođu do izražaja. Ipak je sve to indivudalno, svako pravi na svoj način, ali loš ajvar ne postoji-priča Zečevićeva.

Zoranka Rašević, uposlenica NP „Sutjeska“ kaže da je ajvar sa Sutjeske kvalitetan, jer se pravi od domaće dobre paprike, po recepturi koja se prenosi sa koljena na koljeno.

-Od jedne šerpe ispadne dvanaest do petnaest kilograma, odnosno tegli. Obično sve to ide u plasman i vrlo brzo nam ponestane, jer gosti i kupuju i traže naš ajvar-kaže Raševićeva.

Kupaca i degustatora domaćeg ajvara nije manjkalo.

-Sa proputovanja sam zastao i probao ajvar, mnogo je dobar. Ja kod kuće pravim isto ajvar, ali je ovaj izgleda bolji. Mi u Srbiji pravimo malo drugačiji, ali ovaj je vrhunskog kvaliteta i ukusa- oduševljen je Beograđanin, Branko Božinović.

Domaću kuhinju pohvalila je i Dragana Živković iz Pala.

-Meni se čini da bolji ajvar nisam ni probala do sada. Svi ostali proizvodi su baš dobri, vidi se da je to sve od domaćih sastojaka i proizvoda.Vrlo često svratimo ovdje, kuhinja je odlična-kaže Živkovićeva.

Osim ajvara, u NP „Sutjeska“ vrijedno se sprema i ostala zimnica. Sokovi od borovnice i brusnice, domaće salate, džemovi, turšije i brojni tradicionalni proizvodi samo su dio bogate ponude nastale u okviru lani pokrenute kampanje „Zdrava hrana-Sutjeska“.

– Drugom „Ajvarijadom“ nastavljamo da promovišemo zdravu hranu i tradicionalne proizvode ovog kraja koji će biti plasirani u našim ugostiteljskim objektima. Ove proizvode najviše traže strani turisti, jer ih nemaju u svom okruženju, ali traže ih i naši domaći gosti jer znaju da vrijede, kako za degustaciju, tako i za kupovinu, tako da su to činjenice zbog kojih smo i pokrenuli ovu kampanju vodeći brigu o zdravoj hrani, kvalitetu života u društvenoj zajednici i zaštiti prirodne okoline-kaže Dejan Pavlović, direktor NP „Sutjeska“.

058.ba