Ponovljeno brojanje glasova:Umjesto Adisa Agovića, mandat SDA osvojilila Alma Delizaimović

U Gradskoj izbornoj komisiji Goražde, naglašavaju da su tri političke opcije,zatražile od Centralne izborne komisije BiH  ponovno brojanje jednog dijela glasova s područja Goražda. Naime za biračko mjesto 21  pismeni zahtjev dostavili su SDA i SDP, dok je Savez za bolju budućnost izrazio sumnju u glasove na biračkom mjestu broj 2. Ponovljenim prebrojavanjem glasova na biračkom mjestu 21 došlo je i do promjene u ostvarivanju mandata za Kantonalnu skupštinu i to medju kandidatima Stranke demokratske akcije.

“Umjesto Adisa Agovića, u Skupštinu BPK Goražde ući će Alma Delizaimović. Naime ponovnim brojanjem glasova utvrđeno je da su svi kandidati sa liste SDA, dobili po 20 glasova više i onda je to rezultiralo ovakvim ishodom. Kad su oduzeti ti glasovi, Adis Agvić nije prošao cenzus od 20 % koji je ostvarila stranka, a obzirom da je Alma Delizaimović na listi SDA bila na četvrtom mjestu, ona je dobila taj postotak i automatizmom obezbjedila ulazak u Skupštinu”, pojasnio je Džemail Popović, predsjednik GIK-a Goražde, naglašavajući da za ovo biračko mjesto Gradska izborna komisija Goražde, nije dobila pismeni zahtjev te da su se stranke obratile direktno CIK-u i zatražile ponovno brojanje glasova i to samo unutar stranki.

Kada je riječ o biračkom mjestu broj 2 i žalbi Saveza za bolju budućnost Goražde, Popović naglašava da tu neće biti nekih većih odstupanja i da je ne moguće da dodje i do promjene unutar stranačke liste i ostvarenom broju glasova u konačnom zbiru.

E.Dučić/rtvbpk