Vjetar oštetio krov radionice STŠ “Hasib Hadžović”

Nevrijeme koje je uzrokovano jakim vjetrom noćas je oštetilo krov na radionici za praktičnu nastavu u goraždanskoj Srednjoj tehničkoj školi „ Hasib Hadžović“ gdje praktičnu nastavu izvode dvije goraždanske srednje škole. Ovo nije prvo oštećenje te vrste naglašavaju u školi u kojoj je smještena i  vrijedna oprema.

„Vjetar je  pokidao ploče koje su od iverice i već duži vremenski period se nalaze u lošem stanju, prilično su dotrajale i uprkos našim nastojanjima da saniramo i krov i potkrov, to je jako teško s obzirom na starost pomenutih ploča koje otpadaju. Šteta je veća a svako zabrinjava i mogućnost, odnosno opasnost da u slučaju jačeg vjetra dođe do „ dizanja“ cijelog krova. Preduzeli smo mjere da zaštitimo radionicu koliko je moguće, u toku smo nabavke ploča kojima ćemo zamijeniti oštećene a radićemo na jačanju konstrukcije ploča. Obavijestili smo i civilnu zaštitu i resorno ministarstvo, a sigurno je da se u narednom periodu moraju preduzeti radnje kojima će se kvalitetno rješiti ovo pitanje, jer u ovim uslovima može biti upitna i bezbjednost đaka tokom nastave“ ističe Rifet Bečić, direktor STŠ Hasib Hadžović Goražde.

On dodaje da su u školskom su budžetu ranije planirana sredstva za sanaciju i rekonstrukciju školske radionice, ali ta aktivnost nije realizovana.

Ovu radionicu koja je izgrađena u okviru nekadašnjeg srednjoškolskog centra daleke 1972. godine koriste đaci Srednje tehničke škole i Srednje stručne škole „ Džemal Bijedić“. U radionici se, kako kaže Rifet Bečić direktor STŠ „ Hasib Hadžović“ nalazi milionski vrijedna oprema.

„U školskom su budžetu ranije planirana sredstva za sanaciju i rekonstrukciju školske radionice, ali ta aktivnost nije realizovana, pretpostavljam zbog nedostatka sredstava u budžetu kantona, za naše aplikacije i projekte donatori nisu pokazali interesovanje kao ni za ovaj problem, a radi se o značajnim sredstvima koja dostižu oko 200.000 KM „ističe direktor Bečić.