Inzko će pred Vijećem sigurnosti UN-a govoriti o statusu implementacije mira u BiH

Na sastancima sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD-a jučer u Washingtonu, visoki predstavnik je informirao sagovornike o toku i ishodu osmih Općih izbora u BiH, izazovima koji će se nalaziti pred novoizabranim vlastima te angažmanu međunarodne zajednice u zemlji.

“Građani Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti, koje treba što prije formirati. Hitno i odlučno provođenje reformi neophodno je da bi se ostvario napredak u procesu pridruživanja EU ukoliko BiH želi ispuniti obaveze prema svojim građanima i međunarodnim partnerima”, rekao je visoki predstavnik.

Inzko je također izrazio žaljenje zbog činjenice da je tokom predizborne kampanje fokus bio na pitanjima koja produbljuju podjele i ličnim napadima, skupa sa generalnim nepridavanjem pažnje stvarnim pitanjima sa kojima se zemlja suočava, saopćeno je iz OHR-a.

“Prvi prioritet mora biti ekonomija i iznalaženje načina da se obrne trend da mladi ljudi, najvitalniji dio stanovništva, odlaze u velikom broju”, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik će se u New Yorku sastati sa više ambasadora stalnih misija pri UN-u.

Njegovo obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda planirano je za utorak, 6. novembra, navodi se u saopćenju OHR-a.

klix