Ramović: Ulazimo u ozbiljne pregovore, cilj nam je čvrsta koalicija

Predsjednik NBL Goražde Muhamed Ramović koji je inicirao pregovore o fomriranju vlasti u BPK Goražde sa svim političkim partijama koje su osvojile mandate u kantonalnom parlamentu, osim sa SDA i Liberalnom strankom izjavio je kako ima za cilj formiranje  čvrste koalicije i stabilne većine u skupštini ovog kantona.

“Mi smo već imali dva sastanka, devet političkih subjekata,  ukupno 16 poslanika, dogovorili smo početak razgovora o stabilnoj koalicji na području BPK na bazi rezultata koje smo imali. Formirali smo pregovoračke timove”, izjavio je Ramović.

Novu parlamentarnu većinu u Skupštini BPK Goražde bi činili NBL, SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka što je 16 od ukupno 25 poslanika u kantonalnom parlamentu, a što isključuje SDA I Liberalnu stranku.

“SDA je imala najveći uspjeh i trebala je prva pozvati na pregovore, ali s obzirom da vrijeme izmiče mi smo se opredjelili da NBL pozove sve političke opcije, svi su prihvatili, ozbiljni su prijedlozi krenuli i smatramo da ima šanse da se napravi čvrsta koalicija za naredne četiri godine,  ako to ne možemo postići onda zaista ne treba ići u to. Nećemo da se u četiri godine obara vlada, da gledamao samo lične interese, da bude prelatača, izdajnika itd. Ne tražimo svoj interes već da realno sagledamo stanje, da nam ne bude prioritet samo što više funkcija i da upošljavamo svoje”, ističe Ramović.

Dodaje da će pregovori biti intenzivirani u narednom periodu .

“Sljedeće sedmice ponovo je sastanak svih aktera, da vidimo može li se zvanično potpisati koalicija, vremena je jako malo, treba se pripremiti budžet jer znamo da je situacija ozbiljna, deficit je preko deset miliona KM, moramo se prihvatiti posla, ukoliko bude dogovora, ukoliko ne, NBL je spreman biti i u opoziciji”,  dodaje on.

O tome da li će ostati na funkciji gradonačelnika Ramović će se, ističe, izjasniti već naredne srijede, nakon objave zvaničnih rezultata izbora  i nakon provedene ankete među građanima, koju tvrdi, provodi njegov kabinet.