Eko projekat Udruženja SEKA: Reci Ne plastičnim kesama

Članice Udruženja žena “Seka” Goražde i mladi volonteri, članovi eko sekcije OŠ “Fahro Baščelija” skrenuli su pažnju građana na značaj zaštite životne sredine, pa su organizirali eko-štand dijeleći promotivne letke “Reci ne plastičnim kesama”. Ovo je samo dio aktivnosti koje Seka provodi na promociji zaštite životne sredine.

 

“To je finalna aktivnost našeg eko projekta koji smo provodili proteklih nekoliko mjeseci. Organizirali smo edukativne radionice, eko štand sa eko cekerima i akciju čišćenja Omladinske ulice. Pokušavamo podići svijest kod građana da čuvamo našu okolinu i borimo se za zdravu životnu sredinu”, ističe Emina Delahmet, saradnica za rad sa djecom i mladima u Udruženju žena “Seka”

 

Ona dodaje da je konkretan cilj ove akcije smanjenje upotrebe plastičnih kesa i promocija zdrave sredine

 

“Upotreba plastčnih kesa kao i njihovo odlaganje problem su svakog pojedinca i  nepohodno je što prije preuzeti odgovornost za njegovo rješavanje. Mladi volonteri su starijim sugrađanima postavljali pitanja o tome kako oni vide rješenje za uređeniji grad i odgovorniji odnos građana prema životnoj sredini, a kao nagradu za odgovore uručivali su im prigodne bedževe i eko cekere”, ističe Delahmet.