Intenzivirani pregovori o formiranju vlasti u BPK Goražde

Pregovori o formiranju vlasti koje je u BPK Goražde prošle sedmice inicirao NBL najavili su mogućnost formiranja široke koalicije u kojoj bi u vlasti učestvovale sve stranke koje su osvojile mandate u kantonalnom parlamentu osim SDA i Liberalne stranke. S druge strane SDA najavljuje početak pregovora u ovoj sedmici.

„SDA je velika stranka i  mi razgovaramo i sa svojom centralom. Neki dogovori postoje kao i u drugim kantonima, stvari se okreću u nekom drugom smjeru tako da će to biti nešto slično i u ovom kantonu i mislim da  možete očekivati da se iz SDA zvanično izađe sa određenom vrstom dogovora“, izjavio je  Mirsad Žuga, predsjednik Povjereništva KO SDA Goražde.

Komentarišući pregovore o uspostavljanju kalicije koju zagovara NBL kazao je da ništa nije završeno dok se ne potpiše.

„Dok se i zvanično ne potpiše i  dok se vlast ne uspostavi ništa nije završeno. Bez obzira na izjave koje su bile ovih dana i  pregovore koje vodi NBL faktički ništa nije dogovoreno. Ljudi razgovaraju isto kao što razgovaraju sa nama. Mi razgovaramo skoro sa svim partijama koje su dobile manadate u Skupštini BPK Goražde, istina  nismo još razgovarali zvanično sa NBL-om što ne znači da nećemo. Nama je drago da imamo stranke koje žele sa nama da rade i to nije samo Liberalna stranka, to je određen broj stranaka, mi nismo ni sa Liberalnom strankom niti bilo kojom drugom nešto konkretno dogovorili, a kada bude konkretan dogovor javnost će biti obavještena“, izjavio je Žuga.

Rasim Mujagić iz Liberalne stranke ističe kako započeti pregovori o formiranju vlasti bez SDA I Liberale stranke ne vode nigdje.

„Imamo obavezu prema građanima da napravimo koaliciju i da se usvoji budžet prije nove godine. Liberali ne dogovaraju koaliciju, ali ona je neminovna i neizostavna.  Liberalna stranka, SDA i ovi drugi koji su otišli da vide šta se radi na sastanku br.1“, ističe Mujagić.

Dodaje kako ne postoje nikakve programske, već isključivo matematičke koalicije.

„Ovo su sve matematičke koalicije, a farsa je da se prave nekakve programske koalicije. Matematika je neumoljiva”, tvrdi Mujagić.

Predsjednik NBL Goražde Muhamed Ramović ranije je izjavio da pregovara sa svim strankama, osim SDA i LS-a, te da  je blizu dogovora  da novu parlamentarnu većinu u Skupštini BPK Goražde čine NBL, SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka što je 16 od ukupno 25 poslanika u kantonalnom parlamentu, a što isključuje SDA i Liberalnu stranku.