Danas vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde

Na zahtjev devet poslanika, danas će biti održana vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sa samo jednom tačkom dnevnog reda: “Donošenje zaključaka u vezi sa provedbom Ustava Federacije BiH o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona u Federaciji BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH”.

Kao razlog vanrednog zasjedanja, navedena je namjera Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da pri raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH primijeni popis iz 2013. godine.

Devet poslanika koji su inicirali vanredno zasjedanje, zatražili su da na sjednicu budu pozvani i predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo Skupštine BPK Goražde održalo je jučer radno-konsultativni sastanak sa inicijatorima sjednice na kojem je još jednom upozoreno da je, eventualna, ovakva odluka CIK-a u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, čime bi direktno bio oštećen Bosanskopodrinjski kanton Goražde.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz Stranke demokratske akcije (SDA) Aida Obuća izjavila je kako očekuje da će na sjednici donijeti određene zaključke i prijedloge, koji će potom biti dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji.

Obuća je navela da će u potpunosti insistirati na poštivanju zakonskih propisa ove države, prije svih Ustava Federacije BiH.

Poslanica Demokratske fronte (DF) u Skupštini BPK Edita Velić izjavila je da je vanredna sjednica zatražena u skladu sa Poslovnikom Skupštine BPK, a imajući u vidu namjere CIK-a da kod raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH primijeni popis iz 2013. godine.

“Ukoliko se to desi, BPK Goražde ostat će bez svojih delegata u Klubu Hrvata, vjerovatno i u Klubu Srba, a upitno je da li ćemo imati i delegate iz reda Bošnjaka”, rekla je Velić.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Suad Došlo kaže da će se na vanrednoj sjednici jasno očitovati, iznijeti stavove i zaključke.

“Ovo što CIK radi je prouustavno. CIK postavlja uslove koji nisu u njegovoj nadležnosti. Ovdje se radi o ravnopravnosti federalnih jedinica koje se zovu kantoni, bez obzira na veličinu i broj stanovnika. Ovo je pokušaj državnog udara”, ističe Došlo.

bhrt.ba