Skupština BPK Goražde na vanrednom zasjedanju donijela nekoliko zaključaka

Na zahtjev devet poslanika, danas je održana vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, a  razmatrana je  samo jedna tačku dnevnog reda, a to je donošenje zaključaka u vezi sa provedbom Ustava Federacije BiH o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona u Federaciji BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Razlog sazivanja vanrednog zasjedanja je namjera CIK  BIH  da pri raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH primijeni popis iz 2013. godine, pa su poslanici u Skupštini ovog kantona ocjenili da je riječ o pokušaju  rušenja ustavnog poredka BiH.

S tim u vezi donešeno je niz zaključaka u vezi utvrđivanja eventualne odgovornosti CIK-a, ukoliko se za raspodjelu mandata u Domu naroda , odluče za korištenje podataka iz popisa 2013 godine.

Istaknuto je također  kako bi posljedice ovakve odluke CIK-a bile nesagledive po BPK Goražde, a kao neki od njih pomenuti su i stvaranje trećeg entiteta i rušenje države , kao i eliminaciju manjih kantona. Skupština BPK Goražde tražit će od Tužilaštva da ispita moguće neustavno djelovanje CIK-a BIH, a pozvali su poslanike državnog Parlamenta na  hitnu smjenu komisije.  Također, zaključak je i da se preispita  Odluke o izboru delegata iz ovoga kantona u Domu naroda PFBIH  ukoliko se bude koristio popis iz 2013. godine.

Predstavnici CIK-a  BIH, iako pozvani nisu prisustvovali sjednici.