ČETRDESET TRI GODINE OMŠ “ AVDO SMAILOVIĆ” U GORAŽDU

I lete note jato ljubičica, da obraduju srećom lica dječija….” stihovi su iz himne goraždanske Osnovne muzičke škole “ Avdo Smailović”koja je izvedena na početku svečanog koncerta održanog povodom obilježavanja Dana ove škole.

“ Sunčana škola” kakav je i naslov školske himne obilježila je 43 godine postojanja. Prije koncerta zvanicama i đacima obratio se direktor škole Muhidin Obuća podsjetivši na brojne uspjehe koje su u proteklim godinama ostvarili učenici i učenice ove škole koja po kvalitetu rada, rezultatima i angažmanu spada među najuspješnije u regionu. Obuća je najavio i buduće aktivnosti u i oko škole koje se djelimično povezuju i sa infrastrukturnim projektima. Među njima je i skorašnje “ utopljavanje”školske zgrade. Novi direktor OMŠ “ Avdo Smailović” zahvalio se ranijoj direktorici škole Selmi Verem, na, kako je rekao, velikom doprinosu u afirmaciji škole i upostavljanju visokih standard kvaliteta i posebno pozitivnog radnog i obrazovnog ambijenta. Ovom prilikom Obuća je uručio i školska priznanja Munibi Obuća koja već 20 godina uspješno obavlja poslove higijeničarke i kurirke, te nastavnici Ajli Balić za desetogodišnji angažman u školi.

Čestitke povodom 43 rođendana, zaposlenima i đacima škole na svečanosti su uputili Nermina Karahmetović, predsjednica Školskog odbora, Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda i Emina Hadžić, stručna saradnica u resornom kantonalnom ministarstvu.

Na svečanom koncertu učestvovali su školski hor, orkestar i vokalni ansambl pod rukovodstvom nastavnice Medine Turković, Adelisa Trgo i Melika Peštek u klasi Samre Svraka i Belkise Vehabović, Džebo Henna u klasi Samira Obarčanina, Delizaimović Faris u klasi Seada Ekića, Bajraktarević Sara u klasi Hanne Hamzić, Peštek Nedim u klasi Nikole Miloševića, Laličić Elmedina u klasi Mahira Vehabovića, Mašić Adna u klasi Irhada Kuduza, Bašić Sani u klasi Selme Verem, Žepčan Ajla i Uhota Iman u klasi Ajle Balić, Zlatić Amna u klasi Bakira Vehabovića i Čarapić Sofija u klasi Belkise Vehabović.

Osnovna muzičke škola “ Avdo Smailović” više od četiri decenije na osoben način ukrašava Goražde, jedan je od simbola grada i svakako značka na grudima Goražda sa kojom se njegovi građanke i građani s pravom ponose.
Note i osmjesi iz sunčane škole ne raduju samo nekadašnje i sadašnje đake, već su već 43 godine izvor radosti za sve dobronamjerne u gradu na Drini, regiji i u Bosni i Hercegovini.
Zato i škola i đaci i svi zaposlenici ove škole zaslužuju riječi hvale ali i konkretnu podršku u ostvarivanju ideja za napredovanje koje u školi uvjek ima, a svakako i u rješevanju problema. Jedan od njih je i nedostatak prostora za održavanje nastave, radnih i svečanih koncerata koji se jasno mogao vidjeti ( i osjetiti) i prilikom obilježavanja 43 rođendana škole.

I ovom je prikom pomenut projekat nadogradnje, odnosno podizanja još jednog sprata na školskoj zgradi za koji je urađen i konkretan projekat. Sve veće interesovanje i sve veći broj đaka svakako zaslužuju da se u rješavanju ovog problema udruže svi pojedinci, institucije vlasti u gradu, kantonu, Federaciji BiH, firme i kompanije kojima je stalo do novih radosti iz goraždanske “ Sunčane škole”.

GG