Na vrijeme obezbijeđene doze vakcine protiv sezonske gripe

U Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izvršena je isporuka 250 doza vakcine protiv sezonske gripe za potrebe besplatne imunizacije rizičnih grupa stanovništva s područja našeg katnona. Sredstva za njihovu nabavku u iznosu od 5.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde.

 

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medine Bičo, vakcine su distribuirane prema Domu zdravlja Goražde, a naše stanovništvo će za razliku od prošle godine imati priliku da na vrijeme izvrši vakcinaciju protiv sezonske gripe. U rizičnu grupu stanovništva spadaju osobe preko 65 godina starosti, hronični bolesnici i svi oni koji imaju problema sa respiratornim organima, a to su kardiovaskularni bolesnici, hemodijalizni te svi oni koji iz nekog od razloga imaju oslabljen imunitet.

 

„Jako je bitno da se ove rizične grupe vakcinišu svake godine, jer virus ima jako nestabilnu antigenu građu, dakle, mutira i ove godine je u ponudi četverovalentna vakcina koja pruža boljju zaštitu, za razliku od prošle godine kada smo imali trovalentnu. Što se tiče gripe, to je zarazno oboljenje koje izaziva virus,  jako je infektivno, inkubacija traje dva dana, a prenosi se preko organa za disanje, prilikom kašljanja i kihanja te boravkom u zatvorenom  prostoru. Pored simptoma koje izaziva na respiratornim organima, javljaju se i opšti infektivni simptomi, kao što su bolovi u zglobovima, mišićima, opšta slabost i povišena tjelesna temperatura. Bitno je da se oboljeli bolesnici izoluju kako bi se na taj način spriječilo dalje širenje ovog oboljenja. Ovaj sezonski virus obično se javlja od mjeseca oktobra, pa sve do marta“- kazala je ovom prilikom direktorica Medina Bičo.

 

Za razliku od prošle godine, nabavka vakcina je izvršena nešto ranije kako bi se na vrijeme izvršila imunizacija rizične grupe stanovištva.

 

„ Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima u cilju obezbjeđenja preventivne  zdravstvene zaštite naših građana.  U toku je  još jedan projekat koji se odnosi na kupovinu rashladnog uređaja gdje će se pohranjivati vakcine radi što boljeg čuvanja, jer, do sada, svjedoci smo da imamo samo jedan medicinski rashladni uređaj koji je adekvatan gdje se mogu pohranjivati vakcine i ostala sredstva koja su neophodna za rad Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde“-riječi su ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Sabire Bešlije.