Video nadzor na frekventnim ulicama u gradu

Na najfrekventnijim raskrsnicama u Goraždu u roku od dva mjeseca bit će postavljen video nadzor kao i softver za prepoznavanje prekršaja. Ugovor o implementaciji projekta vrijednog 80.000 KM koji bi trebao doprinijeti poboljšanju siguronsti u BPK te učiniti efikasnijim rad policije, danas su potpisali premijer BPK Emir Oković i predstavnik firme MIBO Komunikacije iz Sarajeva Muhamed Skikić.

Po riječima premijera Emira Okovića, ovaj vid unaprijeđenja sigurnosti na području BPK, kantonalna vlada sebi je stavila u zadatak i kroz usvojene strateške dokumente .

„ Smatram da ovaj značajni projekat dolazi u pravo vrijeme, kada znamo da je bezbjedonosna situacija u FBIH narušena, posebno nakon dešavanja u Kantonu Sarajevo. Sistem video nadzora koji postavljamo na najfrekventnija mjesta podrazumijeva i nove hardverske i softverske komponente za registraciju prekršaja u saobraćaju, što će doprinijeti i da službena lica u jako kratkom vremenu mogu djelovati“ – kazao je Oković

Komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde Adem Laković smatra da će realizacija ovog projekta uticati na poboljšanje sigurosti u ovom kantonu

„ Sigurno je da će i pripadnici Uprave policije u narednom periodu svoje redovne zadatke izvršavati puno lakše i kvalitetnije uz pomoć savremenih tehničkih pomagala. Video nadzor će biti postavljen na tri raskrsnice i OCR kamera odnosno softver za prepoznavanje prekršaja na četvrtoj“ – kazao je Laković.

U firmi „MIBO Komunikacije“ tvrde da su slični projekti u drugim sredinama u BIH, dali značajne rezultate.

„ Mi smo impementirali niz projekata u raznim kantonima u FbiH i mogu reći da su rezultati više nego zadovoljavajući, čak su i nas iznenadili u pozitivnom smislu. Naplata samih prekršaja porasla je za više od 100 posto, a ono što je najbitnije, sigurnost je značajno poboljšana“ – kazao je Muhamed Skikić, predstavnik firme „MIBO Komunikacije“ iz Sarajeva.  

Video nadzor u roku od 60 dana bit će postavljen na raskrsnicama, kod „Mosta žrtava genocida u Srebrenici“, u ulici Zaima Imamovića te „Prve slavne višegradske brigade“.