Potpisani ugovori u vrijednosti 50 000 KM za projekte razvoja turizma

U Ministarstvu privrede BPK Goražde danas su potpisani ugovori ukupne vrijednosti oko 50 hiljada KM  za projekte razvoja turizma na prostoru ovog kantona.

Među 10 korisnikasredstava iz Programa razvoja turizma na području BPK Goražde je i Planinarski klub „Goražde-  Maglić“.  Za  vlastiti projekat unapređenja turističke ponude  na Rudoj glavi dobili su 5 hiljada KM. Prema riječima Zajka Šovšić, predsjednika kluba, ova sredstava će iskoristiti za zimsko održavanje pristupnih puteva Planinarskom domu“ Nedim Pilav –Jogi“.

„Odmah da kažem da sam zadovoljan! Projekat se odnosi na zimsko održavanje putne kominukacije prema Planinarskom domu „Nedim Pilav-Jogi“ na  Rudoj glavi. Nismo mogli nikakave aktivnosti provoditi u zimskom periodu, nismo imali sistemski riješen taj problem. Sad ćemo moći udovoljiti svima koji vole planinu i taj zimski ambijent. Možda sad možemo aplicirati i sa drugim pojektima, staviti u funkciju ski lift i na pravi način koristiti onu prirodnu ljepotu i sve što je izgrađeno gore na Rudoj glavi“, ističe Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba „Goražde-Maglić.

Anes Salman,  ministar privrede BPK Goražde , pojašnjava da se radi o  interventnim sredstvima kako bi se poboljšali uslovi poslovanja i rada u oblasti turizma te obogatila turistička ponuda  na prostoru ovog kantona . Uz  važnost ove privredne grane koja je izvor osnovnih prihoda za određene porodice Salman dodaje da budućnosti  donosi i  nove prilike za brži  razvoj ovog prostora.

„Cjeneći situaciju i momenat  cestovnog povezivanja  Goražde-Sarajevo stvara se prilika da svi oni koji su do sada radili u ovoj oblasti  na jedan kvalitetniji način počnu raditi  i uz  povećan broj dolazaka, ostajanja i noćenja u našem kantonu  mi imamo procjene da će prihodi s te strane biti povećani“,  naglašava ministar Salman.

  1.  E.Tabaković/rtvbpk